• Liesbeth Kraaijveld Venntiv TNE15

Venntiv: “Innovatieve ondernemers kunnen financiering krijgen van de overheid”

Er zijn vele manieren om financiering te krijgen voor je nieuwe bedrijf. Een van die manieren is via de overheid. Een interview met ondernemer Liesbeth Kraaijveld. Zij is eigenaar van Venntiv, een bedrijf dat ondernemers helpt om overheidsfinanciering te krijgen.

Wat doet Venntiv?

“Ik kom uit de subsidie- en advieswereld. Ik heb veel ervaring opgedaan bij grote bedrijven en er viel me iets op. Door de hiërarchie in deze bedrijven komt het vaak voor dat ervaren adviesmedewerkers de juniormedewerkers hun werk laten doen. Daardoor komt de klant dus niet bij een ervaren medewerker terecht. Ik wilde deze structuur omdraaien.”

Hoe helpt Venntiv ondernemers?

“Bij ons is het de bedoeling dat je door een klein team van specialisten geholpen wordt. Ondernemers met een innovatief of duurzaam idee kunnen bij ons aankloppen. We gaan dan om de tafel zitten en je ondernemingsplan eens goed bekijken. Welk product wil je in de markt zetten? Aan wie wil je het gaan verkopen en wat zijn je middelen? Het valt me op dat veel ondernemers wel goed weten wat ze willen, maar dit niet goed op papier kunnen zetten. Daar helpen we ze dan bij.”

Wil jij geholpen worden met starten?

Schrijf je in voor de Academy!

Hoe werkt het?

“Het belangrijkste waar wij ondernemers mee helpen, is een uitgebreide aanvraag op papier zetten die bij de overheid wordt ingediend. De overheid biedt een aantal regelingen en subsidies voor innovatieve ondernemers, die een bank niet kan aanbieden. Neem bijvoorbeeld het EFRO-programma van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Dit is speciaal bedoeld voor innovatieve ondernemers in het mkb, we maken hier vaak gebruik van.”

Hoe begeleiden jullie ondernemers?

“Naast het verzorgen van financiering zorgen we ook voor connecties tussen ondernemers en kennisinstituten. Vaak is dit ook een vereiste van de overheid voor de financiering. Zo hebben we laatst een ondernemer gekoppeld aan de TU Delft, maar we werken ook met internationale partners.”

Wanneer kun je je aanmelden?

“Je moet een innovatief idee hebben. Het maakt niet uit of je net je eigen bedrijf start of al een paar jaar bezig bent. Je moet ongeveer de helft van de ontwikkeling zelf kunnen dragen, anders maak je geen kans op overheidssubsidie. Dit doet de overheid om te zorgen dat er geen onzinprojecten ontstaan. Ten slotte moet je bij ons komen in de beginfase van je project, want als er al flink wat kosten zijn gemaakt kun je geen subsidie meer krijgen.”

Hoe lang duurt het traject?

“Afhankelijk van je project, moet je er gemiddeld veertig uur aan besteden. Wij zijn zelf ook al snel 120 uur bezig met het schrijven van de aanvraag, dus verwacht niet dat alles binnen een paar weken geregeld is. Het kan een aantal weken tot een half jaar duren voor de financiering binnen is.”

Wil jij geholpen worden met starten?

Schrijf je in voor de academy!
2017-05-19T07:58:45+00:00