• Op welke subsidie heb ik recht als ondernemer?

Van welke subsidies en regelingen kan ik gebruikmaken?

De overheid steunt startende ondernemers met de mogelijkheid om gebruik te maken van financiële voordelen. De belangrijkste 9 subsidies en regelingen lees je hier.

1 Bijstandverlening zelfstandigen

Zzp’ers kunnen op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) in veel gevallen bij hun gemeente aankloppen voor financiële ondersteuning, zoals een lening of krediet. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je jaarlijks minimaal 1225 uur aan je bedrijf besteden en moet jouw inkomen onder het bijstandsniveau liggen. Daarnaast moet het zo zijn dat je geen hulp meer kunt krijgen via een bank of borgstellingsfonds.

Meer tips voor startende ondernemers? Meld je gratis aan voor onze Academy

Schrijf je in voor de academy!

2 Borgstelling MKB-kredieten

Je kunt als mkb-ondernemer aanspraak maken op borgstelling voor een deel van het krediet. Zo kun je bij de bank meer geld lenen dan je op basis van je onderpand had gekregen. Wil je weten hoeveel je extra kunt lenen? Lees hier het volledige artikel.

3 Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Wanneer jij langdurig arbeidsongeschikt bent, kun je tijdens het starten ook op de nodige ondersteuning rekenen. Denk hierbij aan het recht op een starters- of voorbereidingskrediet, vervoersvoorzieningen of vergoedingen voor een voorleeshulp of tolk. Voorzieningen als deze kun je aanvragen bij het UWV.

4 Starten vanuit een WW-uitkering

Het is mogelijk om met (een deel) van jouw WW-uitkering voor jezelf te beginnen. Jouw contactpersoon bij het UWV kan jou hier meer over vertellen en jou ondersteunen tijdens dit traject.

5 MKB-krediet

Wanneer je als startende ondernemer opzoek bent naar krediet, zou je ook kunnen kijken naar de mogelijkheid van MKB-krediet. Dit is een subsidie van de overheid die je moet zien als een zakelijke lening tussen de 50.000 en 250.000 euro.

6 Erasmus for Young Entrepreneurs

Het programma Erasmus for Young Entrepreneurs is er speciaal voor jonge ondernemers. Dit programma biedt de mogelijkheid om voor maximaal zes maanden essentiële werkervaring op te doen in een mkb-bedrijf van een ervaren ondernemer in een ander EU-land. Deze regeling kun je aanvragen bij KplusV en de Kamer van Koophandel.

7 Investeringsfondsen: creatieve starters en technostarters

De regeling Seed Capital Technostarters maakt deel uit van het Innovatiefonds MKB+ en biedt de mogelijkheid om in technostarters en creatieve starters te investeren. Er zijn meer dan twintig uiteenlopende fondsen waarop deze starters een beroep kunnen doen. Uiteindelijk wordt door een fondsmanager bepaald in welke starter het fonds investeert.

8 Microfinanciering

Om het leven van startende ondernemers makkelijker te maken, is er microfinanciering in het leven geroepen. Hierbij kun je een krediet van maximaal 250.000 euro aanvragen en word je goed begeleid tijdens de start van je bedrijf. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen moet je een haalbaar businessplan hebben. Deze regeling kun je aanvragen bij Stichting Microkrediet Nederland.

9 Startersaftrek

Een van de belangrijkste startersregelingen is de startersaftrek. Deze verhoging van de zelfstandigenaftrek is bedoeld om het starten van een onderneming te stimuleren. Als starter kun je hierdoor de eerste vijf jaar van je onderneming in totaal drie keer een extra bedrag van je winst aftrekken.

Meer leren over het starten van een bedrijf?

Schrijf je in voor de academy!
2017-05-19T07:58:45+00:00