• 5 valkuilen voor startende ondernemers

Valkuilen voor starters, zo voorkom je ze!

Als startende ondernemer staat er veel op je programma, je schrijft onder andere een businessplan, ontwerpt een logo en begint met netwerken. Kortom, veel zaken waar fouten in kunnen sluipen. 5 valkuilen en hoe je deze vermijdt.

Valkuil 1: Je hebt geen financiële buffer

Op het moment dat je eerste omzet binnendruppelt, is het verleidelijk om dit meteen uit te geven. Dit is niet aan te raden, houd er rekening mee dat je omzet niet hetzelfde is als je winst! Zo moet je bijvoorbeeld ruim 30 procent belasting afdragen. Zet ook je btw-inkomen apart, als dit meer dan 1.345 euro per jaar bedraagt moet je dit elk kwartaal weer terug betalen aan de Belastingdienst. Soms worden periodes met veel omzet afgewisseld met periodes met minder omzet. Onthoud ook dat je waarschijnlijk niets verdient als je ziek of op vakantie bent. Bouw dus altijd reserves op om deze dipjes op te vangen.

Wil jij je financiën beter op orde hebben?

Schrijf je in voor de Academy!

Valkuil 2: Je hebt al opdrachten, dus pleegt geen acquisitie meer

Als je eenmaal een aantal opdrachten binnen hebt, lijkt het alsof je maanden vooruit kunt. Blijf wel vooruit kijken, veel opdrachten zijn namelijk maar tijdelijk. Maak van acquisitie zeker in je startperiode een dagelijkse taak. Zo kun je ervoor zorgen dat je je net opgebouwde financiële buffer niet meteen kwijtraakt. Wees actief op LinkedIn en ga naar netwerkborrels om een brede klantenkring op te bouwen.

Valkuil 3: Je verliest je focus

Leg je strategie vast in je ondernemersplan en bepaal vanuit dit startpunt welke taken je uitbesteedt en waar je je op focust. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een accountant voor je administratie. Besteed ook genoeg tijd aan je website, dit is je visitekaartje.

Valkuil 4: Je verwacht geen wanbetalers

Houd je inkomsten in de gaten! Zorg voor een goede administratie zodat je wanbetalers snel opmerkt. Je kunt bijvoorbeeld een vaste betalingstermijn afspreken voor iedere klant. Als de klant niet binnen deze termijn betaalt, kun je telefonisch of per mail contact op nemen. Word niet meteen boos en blijf altijd beleefd, soms is de klant de betaling gewoon vergeten. Lees hier meer over hoe je wanbetalers aanpakt.

Valkuil 5: Je hebt niet de juiste verzekeringen

Je bent als ondernemer niet perfect, ook jij kunt fouten maken. Je hoeft ook niet alles te verzekeren, vaak is het slim om per beroep te kijken welke risico’s er zijn. Regel in elk geval een arbeidsongeschiktheidsverzekering, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Regel ook voor je zakelijke activiteiten een aparte verzekering en onderzoek je opties op het gebied van pensioen. Een ‘oudedagsverzekering’ zorgt er voor dat je niet alleen afhankelijk bent van de AOW.

Wil je je behoeden voor nog meer valkuilen?

Schrijf je in voor de academy!
2017-05-19T07:58:44+00:00