• Starten vanuit loondienst

Starten vanuit loondienst in 6 stappen

Van loonslaaf naar eigen baas: veel mensen dromen ervan! Wat ze tegenhoudt, is vooral onzekerheid. Hoe ga je van start? En wanneer bespreek je het met je baas? 6 belangrijke stappen.

Ondernemer worden is spannend: werken van 9-tot-5 en een maandelijks loonstrookje zit er niet meer in. Daarentegen beslis jij zelf over de koers van je bedrijf, deel je je eigen tijd in en heb je de vrijheid om opdrachten aan te nemen die jij interessant vindt.

Om een bedrijf te starten vanuit loondienst, moet je met een aantal zaken rekening houden. We zetten 6 stappen op een rij:

1. Bespreek je plannen met je werkgever

De meeste zelfstandig ondernemers starten een bedrijf naast hun baan in loondienst. Zo heb je meer financiële zekerheid tijdens de onzekere opstartfase. Gewoon in deeltijd starten met je eigen bedrijf, zonder dat je werkgever dat weet, is wellicht niet zo netjes. Ga gewoon praten. Hoe staat je werkgever tegenover jouw plannen om naast de vaste baan een bedrijf te beginnen of over te nemen?

In principe kun je ervan uitgaan dat je werkgever toestemming moet geven, behalve als jouw nieuwe onderneming botst met de uitgangspunten van het bedrijf waar je in loondienst bent. En: je vaste werk mag niet lijden onder de tijd die je besteedt aan je bedrijf.

Meer weten? Schrijf je kosteloos in voor de Academy!

2. Schrijf een goed ondernemingsplan

Met een goed bedrijfsplan maak je je ideeën concreet en wordt de haalbaarheid ervan inzichtelijk. Een aantal belangrijke onderwerpen die in het ondernemingsplan horen:

  • Doelgroep/klanten
  • Concurrentie
  • Financiële prognose
  • Rechtsvorm
  • Vestigingsplaats

3. Denk aan fiscale regels

Als ondernemer krijg je te maken met bepaalde belastingen. Of je voltijd of deeltijd onderneemt, maakt voor de fiscus niet veel uit. Als zelfstandig ondernemer krijg je hoe dan ook te maken met de inkomstenbelasting. Ook moet je btw afdragen, maar de belastingdienst houdt wel rekening met starters. Zo bestaat bijvoorbeeld de Kleineondernemersregeling, vaak afgekort tot KOR. Voldoe je aan de voorwaarden voor deze regeling, dan hoef je in bepaalde gevallen zelfs helemaal geen btw af te dragen.

4. VAR-verklaring aanvragen

Ben je van plan om voor verschillende opdrachtgevers te werken? Een opdrachtgever kan je vragen een VAR-verklaring voor te leggen. Met dit document krijgt zowel de opdrachtnemer als opdrachtgever duidelijkheid of de opdrachtnemer door de Belastingdienst wordt beschouwd als ondernemer. Zo niet, dan is de opdrachtgever verantwoordelijk voor het afdragen van loonbelasting en sociale premies.
Let op: binnenkort wordt de VAR vervangen door overeenkomsten van opdracht. Houd de Academy in de gaten voor meer informatie!

5. Inschrijven Kamer van Koophandel

Iedere onderneming moet ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat geldt dus ook voor ondernemers die in deeltijd een bedrijf opzetten. Tijdens de inschrijving moet je ook een rechtsvorm kiezen. Weet je nog niet welke rechtsvorm bij jouw bedrijf past, vraag advies aan de medewerkers van de KvK. Na inschrijving, geeft de KvK je gegevens van jouw bedrijf automatisch door aan de Belastingdienst.

6. Werken vanuit huis of kantoor

Werken vanuit huis of meteen op zoek gaan naar een leuk bedrijfspand? Als je thuis voldoende ruimte hebt, is dit de meest voordelige en gemakkelijke optie. Ook al hebben de meeste huizen een woonbestemming, de gemeente zal in veel gevallen geen bezwaar hebben als je kantoor houdt aan huis. Raadpleeg voor de zekerheid van tevoren het bestemmingsplan van je woning via de gemeente.

Meer weten? Schrijf je kosteloos in voor de Academy en ontvang alle info die relevant is voor jou als starter!

Meer weten? Schrijf je kosteloos in voor de Academy!
2017-05-19T07:58:47+00:00