• Starten als 55-plusser? TNE15

Starten als 55-plusser?

Starten kan op elke leeftijd, dus ook als 55-plusser! Uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) blijkt zelfs dat de meest geschikte strategisch leiders ouder dan 55 jaar zijn. Waarom zou jij op latere leeftijd een bedrijf starten? 5 redenen op een rij.

1. Je hebt veel ervaring

Een groot voordeel van een eigen onderneming starten op latere leeftijd, is dat je al veel arbeids- en levenservaring hebt. Deze ervaring helpt je om belangrijke keuzes te maken voor je onderneming. Hans van Meggelen, eigenaar van Drive to Connect, vertelt: “Ik heb in mijn loopbaan veel ervaring opgedaan waar ik nu profijt van heb in mijn eigen bedrijf.”

Wat is Drive to connect?

Hans van Meggelen rijdt door Rotterdam met een mobiele ontmoetingsruimte in een Amerikaanse schoolbus. Samen met lokale ondernemers rijdt Hans naar verschillende wijken om burgers uit te nodigen in zijn bus. Zo worden burgers betrokken bij verschillende projecten die spelen in hun buurt.

Grote kans dat je ook een groot netwerk hebt opgebouwd. Dit netwerk kun je gebruiken om contact te leggen met potentiële partners, investeerders en klanten. Zo heb jij een streepje voor op je jongere concurrenten!

Wil je meer tips om je concurrentie voor te blijven?

Schrijf je in voor de Academy

2. Solliciteren heeft weinig zin

Een andere reden om een bedrijf te starten is dat je als oudere minder kans hebt om nog een nieuwe baan te vinden. Bedrijven geven de voorkeur aan jonge en goedkope werknemers. Als je op latere leeftijd nog een carrière-switch wil maken of je baan kwijtraakt, is het lastig om een nieuwe baan te vinden.

Het probleem is vaak dat je ´overgekwalificeerd´ zou zijn. Kortom, je bent te duur. Hans herkent dit probleem: “Toen ik op mijn 58e op straat stond, was ik ten einde raad. Zoeken naar werk is erg frustrerend en de bijstand leek even de enige optie.” Zijn oplossing: een eigen bedrijf starten.

3. Wat wil ik nu eigenlijk?

“Toen ik als ICT-manager bij het Centrum Voor Dienstverlening (CVD) werkte, ging ik me afvragen wat ik nou wilde bereiken in loondienst”, aldus Hans. “Toen kwam ik erachter dat ik graag iets wilde toevoegen aan de wereld. Mijn doel is om zaken als eenzaamheid, de kloof tussen verschillende groepen in de samenleving, schaarste van grondstoffen onder de aandacht te krijgen. Ik ben zo blij dat ik dit ben gaan doen!”

4. Geen gezin meer om te onderhouden

Voor jongere ondernemers kan het lastig zijn om hun onderneming te combineren met het gezin. Als ondernemer ben je tenslotte altijd aan het werk. Als oudere is dit makkelijker, want vaak zijn de kinderen al uitgevlogen en heb je meer tijd te besteden.

Hulp nodig bij het starten?

Schrijf je in voor de Academy!

5. Minder risico

Als je onderneming niet slaagt, zijn de gevolgen minder ernstig dan bij een jongere ondernemer. Je hoeft waarschijnlijk geen kinderen meer te onderhouden van je inkomsten. Nog een voordeel voor 55-plussers: gebruikmaken van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Dit betekent dat je voor maximaal twaalf maanden een periodieke uitkering of bedrijfskapitaal van de overheid kunt krijgen als je onderneming niet slaagt.

Tips 

Als ervaringsdeskundige heeft Hans een aantal tips voor 55-plussers die nog twijfelen. “Overwin je angsten. Ga kijken naar wat je leuk vindt en wat je toe zou kunnen voegen. Het geld komt wel!”

Hij benadrukt dat collega-ondernemers hem geïnspireerd hebben om door te zetten. “Toen ik mijn plannen aan anderen liet lezen kreeg ik veel nuttige feedback. Vraag dus altijd om hulp, ik heb hier veel van geleerd.”

2017-05-19T07:58:47+00:00