• Starten met lean management

Start met Lean-management!

Ineens ben jij de ‘baas’ over personeel. Hoe zorg je dat iedereen zo goed mogelijk kan werken? Ga aan de slag met Lean-management! Een interview met Emiel van Est, eigenaar van Lean Management Teachers.

Lean-management is een managementfilosofie, afkomstig van het automerk Toyota. Doel is om bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk in te richten, waardoor de klant zo goed mogelijk geholpen wordt. Tegelijkertijd geef je jouw medewerkers de vrijheid om zelf initiatief te nemen.

Een voorbeeld is de waardestroomanalyse. Hierbij breng je de tijd van een proces nauwkeurig in kaart, inclusief wachttijden en hersteltijden. Aan de hand hiervan kun je zien waar de verspillingen zitten, delen van het proces waar geen klantwaarde zit. Op die manier kunnen jij en je medewerkers betere beslissingen maken over de manier van werken.

Meer weten? Schrijf je kosteloos in voor de Academy!

Managementmethodes

Emiel van Est geeft trainingen over Lean. “Er zijn twee soorten managementscholen in Nederland,” vertelt hij. “Aan de ene kant hebt je de command-and-control methodiek. Dit houdt in dat je als manager je werknemers precies vertelt wat ze wanneer moeten doen. Aan de andere kant heb je de methode waarbij de manager de medewerkers hun eigen weg laat vinden en weinig sturing geeft. Maar het werkt ook niet goed om mensen helemaal hun eigen ding te laten doen.”

Lean-management als oplossing

De tussenoplossing is Lean-management. Emiel: “Een soort combinatie van beide methodes, waarbij de manager zijn medewerkers niet precies vertelt wat ze wanneer moeten doen, maar zij ook niet zomaar kunnen doen wat ze willen. De manager is helpt de medewerkers om hun vaardigheden te verbeteren. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van hun verbeter- en aanpassingsvermogen. Veel bedrijven proberen alles zo stabiel mogelijk te krijgen, maar de buitenwereld verandert constant. Het is belangrijk om je medewerkers te leren hoe ze hier goed mee om kunnen gaan.”

“Vaak hebben ondernemers wel door dat het bedrijfsproces niet helemaal lekker loopt, maar ze weten niet hoe ze dit aan moeten pakken”, aldus Emiel. “De Lean-methode is een manier van omgaan met elkaar en samen je doelen bereiken. Dit kun je dus al toepassen als je één werknemer hebt.”

Meer weten? Schrijf je kosteloos in voor de Academy!
2017-05-19T07:58:45+00:00