• Ondernemen en kansen

Raak je ondernemersgevoel niet kwijt!

Wie onderneemt weet hoe het voelt om met een idee rond te lopen. Een soort broeiend, stuwend gevoel. Gedachten die ons opzwepen, onrust in het lijf. We worden wakker met dat gevoel (oké, niet altijd) en we gaan aan de slag. Dat werkt zo voordat we starten en dat werkt nog steeds zo als we twintig jaar bezig zijn. Het is wat jou beweegt.

Soms wordt dat gevoel vlak. We missen iets. De agenda dicteert onze dag. We gaan op zoek naar nieuwe vragen, op zoektocht. Maar het is moeilijk om uit de groef te komen. Wat kun je doen?

Plan solosessies in

Je moet (moet!) bereid zijn om tijd in te plannen voor solosessies. Te vaak willen ondernemers een oefening doen, een lijst aanvinken en wat post-itjes op de muur plakken en zich dan weer net zo gemotiveerd voelen als eerst.

Hoe dat voor jou werkt is persoonlijk. Je zou bijvoorbeeld een ruimte kunnen inrichten als ‘war room’, inclusief flip-overs, kaarten aan de muur en poppetjes om opstellingen mee te maken.

Herzie je talenten

Mensen denken vaak dat ze weten waar ze goed in zijn en dat hun huidige leven daar ook op gebaseerd is. Maar vaak valt hier nog wel wat aan te verbeteren. We hebben soms onze talenten gedimd omdat anderen ze bedreigend vonden. We denken dat een bepaald talent niet praktisch is, dus stoppen we het weg. We hebben ergens per ongeluk succes mee gekregen en daar zijn we op voort gaan borduren. Het is goed mogelijk dat je weliswaar goed functioneert, maar dat je je échte vuur gedoofd hebt. Houd eens een week lang bij op welke momenten jij de tijd vergeet, waar je energie van krijgt ook al was je er maar een minuut mee bezig. Juist als je denkt dat dit je niks meer kan opleveren zul je versteld staan over wat er nog te ontdekken valt. Je bent nog niet af.

Ga weer klooien

Je hebt een goed inkomen uit je onderneming, een mooie auto, een stormvaste tent en je doet leuke citytrips. Leuk hoor, maar bah, wat saai. Echt, wat een saai leven heb je gekregen! Wakker worden!

Het gesprek in het hoofd van ondernemers wordt vaak te behoudend. Experimenteren doen we niet, we kunnen onze reputatie niet op het spel zetten met probeersels.
Maak jezelf vrij. Al zijn ze nog zo klein, ontwerp experimenten. Voor je onderneming. Voor je personeel. Leg de innerlijke criticus het zwijgen op (we weten hoe die klinkt) en klooi. Er wachten mooie ontdekkingen op je en het zou zo maar eens kunnen dat je vuur weer aanwakkert.

Blog van Annedien Hoen

Merkexpert Annedien Hoen stapt bij jou aan boord om met jou te werken aan de verbeterde, aangescherpte versie van je bedrijf. Ze doet dit via haar bedrijf Merkloods.

Heb jij tips over hoe jij solo sessies inplant? Of hoe jij bijhoudt op welke momenten jij de tijd vergeet? Of hoe je experimenten ontwerpt? Deel jouw tips dan bij de reacties om zo ook andere starters te helpen!

2017-05-19T07:58:44+00:00

Laat een reactie achter