Profiel 2015-11-03T12:27:29+00:00

Peter van Rosmalen

PaperWise

Skills

Circulaire Economie Duurzaamheid hernieuwbare grondstoffen Innovatie & Sales Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen productie papier en karton

Deel deze pagina

Ga terug naar de deelnemers pagina
profielfoto

Omschrijving

PaperWise – Wise With Waste

PaperWise producten worden gemaakt van landbouwafval, bladeren en stengels die overblijven na de oogst. De ecologische voetafdruk is 47% kleiner dan dat van FSC papier van houtvezels en 29% lager dan gerecycled papier.

Papier en karton van PaperWise worden geproduceerd in fabrieken in India en Colombia die van grote betekenis zijn voor de ontwikkeling van deze lokale communities. Er wordt geïnvesteerd in scholing en gezondheidszorg en het fabricage proces is gericht op veiligheid, zero waste en behoud van ecologie.

We nemen onze ketenverantwoordelijkheid zeer serieus en zien erop toe dat de productie volgens internationale MVO richtlijnen gaat en liefst nog beter.


Waarom ben jij the next entrepreneur 2015?

Ik zie een aantal wereldproblemen waarvoor ik mijn ogen niet dicht wil doen. Op mijn reizen heb ik gezien hoe landbouwafval nauwelijks wordt benut en dat er daardoor kansen blijven liggen. Van de meeste landbouwgewassen kan maar 15% tot 20% gebruik worden voor voedsel voor mens en dier, de rest is afval en wordt in sommige streken zelfs gewoon verbrand.

En dat terwijl dit afval ook als grondstof gebruikt kan worden voor papier en karton. “Je gaat landbouwafval toch niet verbranden als je er schitterend papier en karton van kan maken?“ En toch gebeurde dat nog niet. Vanuit de drijfveer dat “Als je zelf niet veranderd, wie dan wel?”, heb ik besloten om deze milieuvriendelijke innovatie in de markt te gaan zetten. 

Kortom, ik koos er niet voor om rustig naar mijn pensioen toe te werken bij mijn vertrouwde werkgever, maar ben volledig in het diepe gesprongen om mijn idee te gaan realiseren. Na twee jaar ontwikkelen is PaperWise in staat om topkwaliteit papier op de Europese markt te brengen. We hebben diverse producten ontwikkeld, kopieerpapier in 75 en 80 grams varianten maar ook een scala aan duurzaam verpakkingsmateriaal, uiteraard allemaal papier- en kartonsoorten gemaakt uit landbouwafval. 

Een ander positief gevolg kan zijn dat op plaatsen waar nu bos wordt verbouwd voor het maken van papier uit houtvezels, een proces dat vaak 30 jaar duurt, men voedsel kan gaan produceren. Dat levert een mooie ‘win win’ situatie op, hoogwaardig voedsel én bij elke oogst komen vezels beschikbaar om papier en karton van te maken.

Niet alleen het product moest wat mij betreft duurzaam zijn, maar de hele keten. Bij de selectie van de fabrieken die voor ons de producten maken geven MVO criteria de doorslag. Want nu ik dan toch entrepreneur geworden ben, dan ook maar direct een social entrepreneur. Uiteraard is ook het transport geborgd dat dit op de meest milieuvriendelijke manier gebeurd.

PaperWise producten kunnen de concurrentie aan. Eindproducten van PaperWise hoeven niet tot nauwelijks duurder te zijn dan huidige milieuvriendelijke papier- en kartonsoorten. PaperWise is meer dan prijs, het is topkwaliteit en levert naast een forse CO2 reductie ook sociale innovaties op. Op PaperWise producten kun je trots zijn, papier met een boodschap: Wise With Waste.


Video

Ga terug naar de deelnemers pagina

PaperWise

Provincie: Noord-Brabant

Aarle-Rixtel

Branche: Facilitaire dienstverlening

Werknemers: 1 - 4

Socials

Bekijk mijn kanalen! Geef een like, tweet of start met mij te volgen.

Ga terug naar de deelnemers pagina