Peter van Rosmalen winnaar The Next Entrepreneur 2015

MKB-Nederland en Rabobank reiken voor vierde keer prijs voor meest vernieuwende starter uit

Peter van Rosmalen (58) is met zijn bedrijf PaperWise uitgeroepen tot winnaar van The Next Entrepreneur 2015, de jaarlijkse prijs van MKB-Nederland en de Rabobank voor de meest vernieuwende en kansrijke starter. Tijdens de finale in Amersfoort liet hij drie collega-ondernemers achter zich. Volgens de jury weet Van Rosmalen zijn persoonlijke duurzaamheidsmissie succesvol te combineren met ondernemerschap. Hij verdient met zijn overwinning een geldbedrag van €12.500.

“Als ik niet verander, wie dan wel?” Vanuit die gedachte nam Peter van Rosmalen twee jaar geleden op 56-jarige leeftijd ontslag bij de verpakkingsgroothandel waar hij al jaren werkte om voor zichzelf te beginnen. Zijn bedrijf PaperWise maakt van landbouwafval papier en karton van hoogwaardige kwaliteit, maar met bijna 50 procent minder ‘milieu-impact’ dan FSC-papier van houtvezels. Als vader en opa vond Van Rosmalen dat hij “écht iets moest doen voor de volgende generaties”.

Winnaar The Next Entrepreneur

India

Op reis in India was hem opgevallen dat er nauwelijks iets werd gedaan met de enorme hoeveelheden landbouwafval die beschikbaar zijn. Dat bracht hem op het idee om daarvan papier en karton te gaan maken in ontwikkelingslanden. “Een uitgelezen kans om duurzaam te produceren, terwijl de lokale gemeenschap daar ook de vruchten van plukt.”

De producten van PaperWise worden gemaakt in India en Colombia en verkocht in Europa, zowel aan distributeurs als directe gebruikers, zoals supermarkten. Van Rosmalen kende een vliegende start, mede dankzij de steun van zijn voormalig werkgever Moonen Packaging en een aantal oud-klanten, die bereid waren om launching customer te worden.

MVO

De jury roemt het feit dat Van Rosmalen duurzaamheid en ondernemerschap hand in hand laat gaan. “Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan bij hem op één”, zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland. “Zijn product is duurzaam, hij maakt het zijn afnemers makkelijk duurzaam in te kopen én hij investeert ook nog eens in werkgelegenheid, scholing en gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.” Paul Dirken, directeur Bedrijven van de Rabobank: “Het bedrijf heeft daarbij alle kans om de activiteiten op korte termijn verder op te schalen, in binnen- en buitenland.”

Op latere leeftijd gestart

De jury spreekt ook haar waardering uit voor het feit dat Van Rosmalen op latere leeftijd de zekerheid van een goede baan heeft opgezegd om een persoonlijke missie te volgen. “Hij bewijst dat niet alleen jonge ondernemers disruptive kunnen zijn”, zegt Visser.

Van Rosmalen won het in de finale van Arjen van der Zee (PickThisUp – ritten combineren met bezorging van spullen), Lisanne van Zwol (Kromkommer – soep maken van gekke groenten) en Tessa Tippersma (Knetterzeep – zeep met funfactor voor kinderen).  In totaal deden dit jaar bijna 550 startende ondernemers aan de verkiezing mee.

Oud-winnaars

De eerste winnaar van The Next Entrepreneur was Annefrid Immenkamp (Chocstar) in 2012. Daarna volgden Erik Recter (Watcher Enterprises) in 2013 en Laurens de  Groot (Skycap) in 2014.

Publieksprijs

De Publieksprijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens het The Next Entrepreneur Event en ging naar de tweeling Peter en Aard Lagerwerf van De Visbroeders. Zij kregen de meeste stemmen vanuit het publiek, nadat ze samen met twee andere deelnemers kort mochten pitchen. De Visbroeders bieden ‘een culinaire ervaring op wielen’ in de vorm van een vistruck. Ze wonnen hiermee een online advertentiepakket, een financiële scan en media-aandacht voor hun bedrijf.

The Next Entrepreneur publieksprijs
2017-05-19T07:58:41+00:00