• Ondernemen in het buitenland TNE15

Ondernemen in het buitenland

Hoe schud je de hand van een Argentijn, wat doe je aan tijdens een afspraak met een Fransman en hoe laat vergaderen ze in Zuid-Afrika? Do’s en dont’s voor zakendoen in China, Zuid-Afrika, Frankrijk, Duitsland, Argentinië en Italië.

Ga je de grens over met je bedrijf? Bedenk je dan dat je zakenpartner in het buitenland waarschijnlijk gewend is op een andere manier zaken te doen dan jij. Het is goed om je eerst te verdiepen in de (zakelijke) cultuur van zijn land. We bespreken de do’s and dont’s van 6 landen.

Ondernemen in China

Om te beginnen

Bij aanvang van je meeting begroet je de gesprekspartner met een knikje of handdruk. Hier vind je de branches waarin dit gebruikelijk is.

Mensen uit China zijn over het algemeen gereserveerder dan wij. Probeer daarom fysiek contact te vermijden wanneer het niet echt nodig is. Wees daarnaast formeel in je taalgebruik en kom op tijd voor je afspraak. Chinezen gebruiken (bijna) geen handgebaren, dus let hierop tijdens je meeting.
Chinezen kleden zich relatief conservatief. Mannen kunnen het beste een pak aandoen voor de afspraak, vrouwen een nette blouse met lange mouwen en een halfhoge hak. Mocht je meeting plaatsvinden tijdens de lunch, bespreek dan geen zaken tijdens het eten. Dat zal als ongepast worden opgevat.

Wil je meer leren over internationaal ondernemen? Schrijf je dan in voor de Academy!

Schrijf je in voor de Academy

Ondernemen in Zuid-Afrika

Om te beginnen

Zuid-Afrikanen kun je begroeten door ze de hand te schudden. Ze letten vooral op de voordelen die ze zelf hebben bij een deal, dus maak deze punten goed duidelijk. Ook in Zuid-Afrika kan je eerste meeting heel goed plaatsvinden in een restaurant, want ze houden van lekker eten.

Zuid-Afrikanen vergaderen liever in de ochtend dan later op de dag. Probeer de afspraak dus zo vroeg mogelijk in te plannen. Wees op tijd aanwezig en zorg dat je er netjes uitziet.
De Zuid-Afrikanen doen rustig aan. Je moet dus ook niet verwachten dat je na één meeting de deal hebt gesloten. Hiervoor heb je meerdere afspraken nodig. Het is in Zuid-Afrika niet gebruikelijk om een presentje mee te nemen naar je afspraak, maar het kan wel. Let er dan wel op dat je het cadeautje met je rechterhand aanbiedt.

Ondernemen in Frankrijk

Om te beginnen

Fransen hechten wat minder waarde aan op tijd komen, alles gaat lekker rustig aan. Ze combineren zakelijke afspraken vaak met de lunch. In Frankrijk wordt het wel gewaardeerd als je een presentje meeneemt naar je afspraak, mits het relevant is. Lees meer hierover in het volledige artikel.

Let bij binnenkomst op het handschudden, bij wijze van begroeting. Dit doe je ook als je weer weggaat. Daarbij moet je felle kleuren in je kleding vermijden en niet te hard praten. Het is niet erg als je gebrekkig Frans spreekt, maar geef dit aan het begin van je meeting aan.
Typisch Frans is dat mensen elkaar in een gesprek onderbreken. Ze praten snel en veel en willen hun eigen punt graag duidelijk maken, raak hier dus niet van in de war of beledigd. Je mag ook jouw gesprekspartner dus vriendelijk onderbreken.

Ondernemen in Duitsland

Om te beginnen


Duitsers hebben een uitgebreide zakelijke etiquette. Zo moet bijvoorbeeld de oudste gesprekspartner als eerst naar binnen lopen en spreek je de ander altijd aan met ‘Herr [naam]’, ook als je al jaren samenwerkt. (Tenzij je partner iets anders aangeeft.)

Het is gebruikelijk om elkaar de hand te schudden bij aanvang van de meeting en als je weggaat. Buig je hoofd ook een klein beetje hierbij. Kleed je daarnaast wat conservatief en het liefst in donkere kleuren.
Te laat komen voor een meeting in Duitsland is echt not-done. Zorg dus dat je op tijd bent. Drink daarnaast niet te veel tijdens een borrel en zorg dat je geen kauwgom in je mond hebt.

Ondernemen in Argentinië

Om te beginnen

In Argentinië is het populair om tijdens het avondeten af te spreken voor een zakelijke meeting. Argentijnen hechten veel waarde aan een goed verzorgd voorkomen, dus draag een pak met stropdas of een nette jurk. Ook als het boven de dertig graden is.

Tip: raak je gezicht niet aan met je handen terwijl je knikt, dit komt ongeïnteresseerd over bij je gesprekspartner.

Zorg dat je zelf op tijd bent voor je meeting, maar kijk niet raar op als je gesprekspartner pas een half uur later binnenkomt. Wees ook niet verbaasd als iemand laat op de avond wil afspreken, want in Argentinië werken ze vaak tot laat door.


Tip: Maak tijdens je afspraak oogcontact met je gesprekspartner.

Ook in dit land ben je niet snel klaar met het sluiten van een deal, je moet ervoor werken. Dat houdt in dat je dus een aantal maaltijden/afspraken verder bent voor je iets bereikt. Wil je een cadeautje geven? Kies dan niet voor een al te persoonlijk presentje, maar bijvoorbeeld een flesje drank.

Ondernemen in Italië

Om te beginnen

Italië, het land van de mooie schoenen en tassen, en het lekkere eten. Dit mag je dus ook meenemen tijdens je afspraken. Draag mooie schoenen en neem een leren tas mee, dan maak je al indruk. Schud de hand van de ander en pak daarbij met je andere hand zijn of haar arm vast. Net zoals in Frankrijk moet je er rekening mee houden dat mensen gewend zijn om door elkaar heen te praten.

Geef wat extra aandacht aan de oudste personen in de meeting, daar hebben de Italianen namelijk veel respect voor. Als je bij iemand thuis hebt afgesproken, is het gebruikelijk dat je een cadeautje meeneemt.
Ook in dit land ben je niet snel klaar met het sluiten van een deal, je moet ervoor werken. Dat houdt in dat je dus een aantal maaltijden/afspraken verder bent voor je iets bereikt. Wil je een cadeautje geven? Kies dan niet voor een al te persoonlijk presentje, maar bijvoorbeeld een flesje drank.

Wil je meer leren over internationaal ondernemen? Schrijf je dan in voor de Academy!

Schrijf je in voor de Academy
2017-05-19T07:58:50+00:00