• Nederland startersland: een overzicht

Nederland startersland: een overzicht

Nederlanders worden steeds ondernemender, dankzij de overheid, starterswedstrijden en het onderwijs. Jaarlijks starten er ruim 150.000 ondernemers, maar na 5 jaar is 60 procent daarvan al failliet of gestopt.

De feiten

Er zijn ruim 1,3 miljoen bedrijven in Nederland en er komen er jaarlijks duizenden bij. Alleen al in februari 2015 zijn er per saldo 7.343 Nederlandse bedrijven bij gekomen. Tegelijkertijd is het aantal faillissementen al een tijdje aan het dalen. Dit aantal daalde van 602 begin 2014 naar 406 begin 2015, een daling van 33 procent. Ook komen er steeds meer starters bij die jonger zijn dan 20 jaar (bron: ING).

Overheid

De overheid speelt ook een rol in die toename, via verschillende stimuleringsfondsen. Een voorbeeld is het valorisatieprogramma Benutten en vermarkten van kennis, waarbij de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap startups financieel steunen. Sinds 2010 zijn met behulp van dit programma 650 ondernemers gestart met een eigen bedrijf.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je ziek bent op de dag van een belangrijke klus die de dag zelf moet worden uitgevoerd. Om te voorkomen dat hierover een conflict ontstaat, kun je in de leveringsvoorwaarden vastleggen dat bij calamiteiten iemand anders de klus mag uitvoeren.

Overigens is het altijd verstandig een aparte clausule in de voorwaarden te voegen indien een besteld product niet leverbaar is. Leg in de voorwaarden vast wat je in dergelijke gevallen doet. Stort je het geld terug of zorg je voor een vervangend product? Lees het complete artikel voor meer informatie over leveringsvoorwaarden.

Onderwijs

Daarnaast worden ook scholieren gestimuleerd in het ondernemerschap. Stichting Jong Ondernemen is een platform voor educatie van ondernemerschap. De stichting heeft zes landelijke schoolprogramma’s, van basisonderwijs tot universiteit, waarbij leerlingen inhoudelijk onderwezen worden over ondernemerschap. “We merken sterk dat er steeds meer interesse is”, aldus marketingcommunicatiemedewerker Danielle de Jongh van Jong Ondernemen. “Ten opzichte van vorig schooljaar hebben bijna 300 extra basisschoolklassen zich aangemeld voor ons programma, met een gemiddelde van 28 leerlingen per klas. Vorig jaar deden 420 basisschoolklassen mee, nu dus bijna 700.”

Ook ziet Jong Ondernemen dat steeds meer studenten die tijdens het schoolprogramma een bedrijf zijn gestart, hiermee doorgaan nadat het programma is afgerond. “Ze schrijven zich daarna in bij de Kamer van Koophandel en breiden hun aanbod van producten of diensten meestal uit,” aldus Danielle. “En dat komt omdat ondernemen hot is”, stelt Karina Bliek, projectmanager bij Jong Ondernemen. “Steeds meer jongeren zetten een bedrijfje op. Ze hebben nog geen vaste hypotheek of gezin om rekening mee te houden, dus ze zien overal mogelijkheden en kansen.”

Meer leren over ondernemen?

Schrijf je in voor de academy!
2017-05-19T07:58:51+00:00