• In 8 stappen een website maken

Je eigen website in 8 stappen

Een professionele website is een ideale manier om vindbaar te zijn op internet. Het is niet altijd nodig om hiervoor een expert in te huren, in deze acht stappen kan ook jij een eigen website ontwerpen.

1. Formuleer een doel

Bedenk voordat je begint met ontwerpen wat je precies wil bereiken met je website. Wil je alleen informatie delen? Of toch ook een koppeling maken met een webshop? Kom dus beslagen ten ijs en zet eerst op papier wat je allemaal op je site wil plaatsen. Houd ook rekening met eventuele uitbreidingen in de toekomst.

2. Maak je site geschikt voor mobiele apparaten

In het derde kwartaal van 2014 had 72 procent van de mobiele telefoongebruikers een smartphone (Bron: Telecompaper). Het is dus handig om van te voren na te denken over een mobiele versie van je website. Zo is je pagina beter leesbaar en gebruiksvriendelijker.

Schrijf je in voor de academy!

3. Verzin een domeinnaam

Zorg dat je domeinnaam (het adres van je website) logisch is. Het is ideaal om gewoon .nl of .com achter je bedrijfsnaam te zetten, maar soms is jouw naam al in gebruik. Als dat zo is, moet je op zoek naar een andere toepasselijke naam. Het controleren of je domeinnaam beschikbaar is, wordt meestal geregeld binnen je hostingpakket. De aanbieder controleert en registreert je naam bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

4. Kies een hostingpakket

Hosting is het huren van ruimte op internet. Hoe meer ruimte je wilt, des te duurder het hostingpakket. Voor een website met professionele uitstraling betaal je ongeveer tien euro per maand. De kosten voor je bedrijfsnaam zitten hierbij inbegrepen. Je kunt je pakket uitbreiden met bijvoorbeeld een extra serverruimte (als je bijvoorbeeld ook een webshop nodig hebt of veel video’s wilt plaatsen) en een helpdesk.

5. Kies een CMS

Na alle voorbereidingen is het tijd om je website op te bouwen. Dit doe je met een Content Management Systeem (CMS). Een CMS is de ‘achterkant’ van je website, hier plaats je alle informatie zodat deze zichtbaar wordt aan de voorkant. Voor starters is een gratis CMS als Joomla en WordPress vaak al geschikt. Deze systemen zijn tegen betaling uit te breiden met andere opmaken en extra functies. Veel CMS varianten zijn zeer gebruiksvriendelijk. Er zijn ook verschillende boeken en instructiefilmpjes online beschikbaar om je op weg te helpen.

6. Ontwerp een huisstijl

Je huisstijl is het visitekaartje van je website. Hieronder vallen het kleurgebruik, de stijl van de foto’s en het lettertype. De huisstijl moet herkenbaar zijn en laten zien waar je voor staat. Probeer je huisstijl te beschrijven in een document, waarin je bijvoorbeeld ook kleurcodes toevoegt. Laat je huisstijl terugkomen in alles wat je doet, bijvoorbeeld ook op je visitekaartjes.

7. Pas de opmaak aan

Zorg dat je website makkelijk doorzoekbaar is. Hiervoor is een navigatiemenu noodzakelijk. Zet je website ook niet vol met plaatjes en video’s, dit is afleidend en schrikt de bezoekers af. Houd het overzichtelijk.
Het is uit den boze om filmpjes automatisch af te laten spelen. Dit zorgt er namelijk voor dat je website traag wordt. Als een pagina te traag laadt, klikt je bezoeker al weg. Kijk dus ook met flashanimaties, deze hebben veel tijd nodig om te laden.

8. Zorg dat je vindbaar bent met SEO

Nu je website een goede opmaak heeft, is het tijd om bezoekers aan te trekken. Deze komen niet vanzelf, ze moeten doorverwezen worden. Dit kun je doen via Search Engine Optimization (SEO), oftewel zoekmachineoptimalisatie. Dit wil zeggen dat je in de teksten op je website zogenaamde ‘keywords’ gebruikt. Deze woorden zorgen ervoor dat je door zoekmachines als Google sneller gevonden wordt. Je kunt ook sociale media inzetten om meer bezoekers naar je site te halen.

Meer leren over marketing?

Schrijf je in voor de academy!
2017-05-19T07:58:48+00:00