• Een bedrijf starten, waar begin je?

In 10 stappen jouw bedrijf beginnen

Heb je besloten om je eigen bedrijf te beginnen? Bedenk dan wel dat je veel moet doen voor het echt zover is, van het kiezen van een naam tot het afsluiten van een verzekering.  Een overzicht van de startfase van ondernemerschap in 10 stappen.

1. Kies een rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen voor je start is belangrijk, omdat het consequenties heeft voor je belastingverplichtingen. Lees in dit artikel meer over de verschillende rechtsvormen.

2. Verzin je bedrijfsnaam

Er is een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je je bedrijfsnaam gaat verzinnen. Je mag bijvoorbeeld geen naam kiezen die als verwarrend of misleidend gezien kan worden. Maar verder heb je veel vrijheid om een creatieve, unieke of originele naam te verzinnen. Lees in dit artikel hoe je een goede bedrijfsnaam verzint.

Meer weten? Schrijf je kosteloos in voor de Academy!

3. Schrijf een ondernemingsplan

Een goed ondernemingsplan zorgt ervoor dat je investeerders trekt. Zo kunnen zij precies zien hoe jouw onderneming in elkaar steekt en wat je concrete plannen zijn. Lees hier wat er precies in je ondernemingsplan moet staan.

4. Schrijf je in de bij Kamer van Koophandel

Als je een eigen bedrijf start, moet je je altijd inschrijven voor het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Afhankelijk van de rechtsvorm die je kiest, moet je ook langs bij de notaris. Dit is bijvoorbeeld verplicht als je een BV opricht.

5. Extra eisen

In principe mag iedereen een eigen bedrijf starten. Het kan nog wel verschil uitmaken in welke branche je start, want voor sommige branches heb je aanvullende diploma’s nodig. Lees er meer over in dit artikel.

6. Controleer het bestemmingsplan

Heb je een pand op het oog voor jouw bedrijf? Check dan eerst het bestemmingsplan van de gemeente. Het zou namelijk kunnen dat de gemeente over een paar jaar dingen gaat veranderen in jouw buurt, of dat het pand dat jij wil huren/kopen over vijf jaar gesloopt wordt.

7. Maak een website

Je kunt tegenwoordig niet meer zonder een professionele website, want zo bereik je je doelgroep en prijs je jouw product of dienst bij ze aan. Bedenk of je zelf een website wil bouwen of dat je het uitbesteedt. Je bespaart een hoop geld als je het zelf doet, maar dan heb je wel wat technisch inzicht nodig.

8. Houd je administratie bij

Het is verplicht om als ondernemer je administratie op orde te hebben. Je kunt ervoor kiezen om het zelf te doen of om het uit te besteden aan een boekhouder of administratiekantoor. Download het gratis whitepaper ‘Hoe zet ik mijn administratie op?’ voor alle tips en trucs!

9. Wil je een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is handig om je cashflow goed te overzien. Daarnaast is het handig als de Belastingdienst je financiën komt controleren, omdat je privé- en zakelijke inkomsten dan gescheiden houdt. Sommige boekhouders eisen zelfs dat je een zakelijke rekening hebt.

10. Verzeker je bedrijf

Of je nu in loondienst werkt of ondernemer bent, je loopt altijd risico. Het verschil is alleen dat je baas voor de ongelukken betaalt die gebeuren onder werktijd en als ondernemer ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Mocht je later personeel aannemen, dan ben je ook verantwoordelijk voor hen. Het is daarom goed om na te gaan welke verzekeringen je wil afsluiten.

Meer weten? Schrijf je kosteloos in voor de Academy!
2017-05-19T07:58:47+00:00