• Betaal niet te veel voor je kantoorruimte

Huren? Betaal niet te veel!

Een huurcontract ondertekenen is een spannend moment. Er komt veel geld bij kijken en je legt je voor langere tijd vast. Gelukkig valt er over de huurprijs en voorwaarden te onderhandelen. Bij de volgende punten liggen jouw kansen in de onderhandeling.

1. De huurvrije periode.

Een huurvrije periode is periode waarin je tijdelijk geen huur hoeft te betalen. Bij kortlopende contracten kan deze periode oplopen tot een maand, bij een langlopende tot wel twee jaar. Let wel op dat je na afloop van de huurvrije periode niet juist hogere kosten moet betalen.

2. Voordelig of goedkoop?

Een lage huurprijs is aantrekkelijk, maar niet voordelig als dit betekent dat je een volledig kale ruimte krijgt. Een kantoor zonder vloerbedekking is niet praktisch. Zorg dat je waar krijgt voor je geld.

3. Voorwaarden vertrek

Hoewel je waarschijnlijk nog niet wilt denken aan het verlaten van het pand, moet je toch de voorwaarden vastleggen. Sommige verhuurders willen dat je het pand volledig in de oude staat oplevert. Dit kan veel tijd en geld kosten als je hier van tevoren geen rekening mee houdt.

4. Servicekosten

Zorg dat je op de hoogte bent van de regeling omtrent je servicekosten. Moet je een variabel of juist een vast bedrag betalen? Er zijn ook verhuurders die graag werken met een eindafrekening.

5. Flexibel of niet?

Als de zaken goed gaan, kan het nuttig zijn om meer ruimte te huren. Gaat het wat minder, dan is het fijn als je wat onbenutte ruimte af kunt stoten. Bespreek de mogelijkheden op dit gebied voordat je een contract tekent. Lees meer over mogelijkheden rondom je huurcontract in het volledige artikel op Ik ga starten.

6. Vergunningen

Kan de verhuurder alle benodigde vergunningen overleggen? Het is niet voldoende dat de verhuurder zelf aangeeft dat alles in orde is, hij moet het kunnen bewijzen. Als huurder heb je vraagplicht, zorg dus dat je overal van op de hoogte bent.

7. Betaal voor wat je gebruikt

De berekening van de oppervlakte verloopt niet altijd even eerlijk. Waak ervoor dat in het contract de oppervlakte volgens de NEN2580-norm wordt opgenomen. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen de bruto- en netto-verhuurbaar vloeroppervlakte en de verhuurbare vloeroppervlakte. Onder de bruto verhuurbare vloeroppervlakte valt de oppervlakte van het hele pand. Bij de netto verhuurbare vloeroppervlakte wordt een vide, onbruikbaar stuk vloerverhoging of vrijstaande kolom niet meegerekend. De gebruiksoppervlakte beslaat het oppervlak van het gebouw wat gebruikt wordt voor de werkzaamheden. De lift valt bijvoorbeeld niet onder het gebruiksoppervlakte.

Meer leren over succesvol starten?

Schrijf je in voor de academy!
2017-05-19T07:58:51+00:00