• Voorkom netwerk blunders

Hoe voorkom ik netwerkblunders?

Netwerken is dé manier om aan nieuwe opdrachten te komen. Bij acquisitie is wie je kent bijna net zo belangrijk als wat je kunt. Succesvol netwerken is dus cruciaal. Voorkom deze 7 meest voorkomende blunders.

1. Pas op je ego

Natuurlijk wil je jouw eigen bedrijf graag in goed daglicht stellen, maar praat niet te veel over jezelf. Luister liever naar wat de ander te vertellen heeft. Bepaal aan de hand daarvan hoe jullie elkaar kunnen helpen.

2. Voor wat hoort wat

Help de mensen uit je netwerk verder, laat het niet bij loze beloften. Mensen onthouden namelijk wat je voor ze gedaan hebt en zijn dan ook eerder bereid om jou te helpen. ‘Wie goed doet, goed ontmoet’.

3. Niet roddelen

Het is verleidelijk om af en toe iets slechts over je concurrentie te laten vallen. Toegegeven, je krijgt er een gevoel van saamhorigheid van. Pas op, roddelen kan namelijk ook het tegenovergestelde effect hebben. Je gesprekspartner denkt misschien dat je zo ook over hem praat achter zijn rug. Focus je liever op wat jou onderscheidt van je concurrentie, in plaats van de ander af te kraken.

Wil je meer tips over netwerken?

4. Netwerken kost tijd

Investeer in je netwerk: alleen netwerken als het jou uitkomt, is niet effectief. Je moet constant werken aan het opdoen van nieuwe en het behouden van je oude contacten. Houd er rekening mee dat netwerken tijd en energie kost, maak hier ruimte voor in je agenda.

5. Doe je huiswerk

Onderzoek altijd precies wie je benadert. Wat doet hij, hoe lang bestaat zijn bedrijf al? Als je iemand opbelt of benadert op LinkedIn, moet je weten waar je deze persoon voor nodig hebt. Zo kom je sneller tot de kern en is de kans op een vervolgafspraak groter. Lees hier meer over succesvol netwerken.

6. Geen leugentjes om bestwil

Als starter heb je weinig ervaring, het is dan verleidelijk om de ervaring en vaardigheden die je wél hebt iets aan te dikken. Doe dit niet, de waarheid komt vroeg of laat toch boven water.

7. Wees niet te opdringerig

Nabellen of een mailtje sturen achteraf doet vaak wonderen na een eerste kennismaking. Pas op: wees niet te opdringerig. Vijf mailtjes in een week is een beetje te enthousiast. Opdringerigheid schrikt potentiële relaties af. Reageert de ander niet op jouw berichten? Blijf dan niet doordrammen en accepteer dat een samenwerking er voor nu niet in zit. Richt je liever op contacten die wél potentie hebben.

Wil je meer weten over netwerken?

Schrijf je in voor de academy!
2017-05-19T07:58:45+00:00