• 7 soorten financiering van de bank

Hoe financier ik mijn bedrijf?

Zonder startkapitaal, geen start! Gelukkig zijn er genoeg manieren om aan geld te komen. Een overzicht.

De eerste vorm van financiering is een lening. Met een lening kun je bijvoorbeeld een investering doen in bedrijfsmiddelen. Je moet de lening binnen een afgesproken tijd of in termijnen terug betalen. Je kunt bijvoorbeeld lenen van familie en vrienden, een bank of een andere financier.

Rekening-courantkrediet

Dit is een kredietvorm waardoor je ‘rood’ mag staan op je bedrijfsrekening. Je hoeft dit bedrag niet binnen een bepaalde tijd terug te betalen, maar hoe langer je rood staat, hoe meer rente je betaalt. Je kunt een rekening-courantkrediet gebruiken om bijvoorbeeld een eenmalige grote uitgave te doen.

Leasen

Als je een bedrijfsmiddel leaset, koopt de leasemaatschappij het product en betaal jij het bedrag in termijnen terug. Het meest bekende voorbeeld zijn leaseauto’s. Bij financiële lease ben jij de eigenaar, bij operationele lease is dat de leasemaatschappij. Lees meer over leasen en andere vormen van bancaire financiering.

Meer weten over financiering?

Meld je dan gratis aan voor de Academy!

Debiteurenfinanciering

Deze vorm wordt ook wel factoring genoemd. Het betekent dat de bank of een factormaatschappij je uitstaande facturen voorschiet. Veel factormaatschappijen nemen ook (een deel van) je debiteurenbeheer over. Zij zorgen er dan voor dat de facturen betaald worden. Hier vragen ze een vergoeding per uur, per debiteur of per factuur voor. Deze vorm van financiering kan handig zijn als je last hebt van veel te laat betalende klanten.

Voorraadfinanciering

Als je een grote voorraad hebt, heb je daar al een groot deel van je geld aan uitgegeven. Je geld zit ‘vast’ in de voorraad. Je kunt je voorraad laten financieren door een bank. Je kunt dit combineren met een debiteurenfinanciering bij voorraadfinanciering schiet de bank een deel van de waarde van je voorraad voor, zodat jij meer kunt besteden aan ander zaken. De voorraad moet dan wel uit verhandelbare grondstof bestaan of een volledig betaald product zijn, en in Nederland zijn opgeslagen.

Achtergestelde lening

Dit is een lening die je pas terug hoeft te betalen als je al je andere schulden afbetaald hebt. Dit betekent dat als je bedrijf failliet gaat, deze schulden als laatste betaald hoeven worden. De rente is wel duurder, omdat het risico dat je het bedrag niet terug betaalt groter is. Een achtergestelde lening kun je aanvragen bij een grote bank. Zo’n bank is in staat om het risico te dragen.

Hulpregelingen

Een bank of een andere financier kan vragen om extra zekerheden. Een hulpregeling van de overheid kan mogelijk uitkomst bieden. De overheid kan bijvoorbeeld borg staan bij een lening of krediet. Met zo’n hulpregeling is de kans dus groter dat je financiering krijgt.

Hulp nodig met het regelen van je financiering?

Meld je aan voor de Academy!
2017-05-19T07:58:49+00:00