• Beschermen onderneming idee

Hoe bescherm ik mijn idee?

Start jij je bedrijf met een uniek idee, uitvinding of product? Zorg dan dat jouw intellectueel eigendomsrecht goed is vastgelegd.

Het kan verstandig zijn om octrooi, oftewel patent, aan te vragen. Dit betekent dat je eigendomsrecht krijgt, waardoor je concurrentie er niet met jouw product vandoor kan gaan. Je moet wel goed nadenken of het nodig is om een octrooi aan te vragen, want het kost ieder jaar geld om het te onderhouden.

Vragen

Is de kans groot dat jouw concurrentie op hetzelfde idee komt? En is je idee grensoverschrijdend of bedoeld voor Nederlands gebruik? Hier moet je rekening mee houden voor je een keuze maakt. Je kan een octrooi aanvragen één of meerdere landen en het is maximaal 20 jaar geldig.

Je kunt een octrooi aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), als je idee of product:
Nieuw is. Jouw idee mag dus nog nergens ter wereld bekend zijn. Ook niet als je hier zelf voor gezorgd hebt.
Inventief is. Je idee mag niet voor de hand liggen.
Industrieel toepasbaar is. Je moet kunnen aantonen dat jouw idee technisch kan functioneren.

Kosten

Denk eerst even goed na, alvorens een octrooi aan te vragen. Er zitten namelijk kosten aan verbonden. Houd rekening met de aanvraagkosten van 80 euro. Daarnaast betaal je ook voor de instandhouding en de handhaving van je octrooi. Kijk voor een overzicht van alle tarieven en meer informatie hier.

Aanvraag

Je kunt een octrooi in principe zelf aanvragen, maar de kans dat je het ook krijgt is groter als het in een gerechtelijke procedure wordt behandeld. Je kunt iemand inhuren om de aanvraag compleet te maken, maar hiervoor betaal je ook flink. In Nederland kost het tussen de 2.000 en 10.000 euro. Door zelf veel research te doen van tevoren, kun je de kosten wel drukken.

Doe de test!

Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) heeft een test ontwikkeld om te kijken of jouw bedrijf goed beschermd is. Doe de test hier.

Wil je begeleiding bij het regelen van juridische zaken voor jouw bedrijf?

Schrijf je in voor de academy!
2017-05-19T07:58:44+00:00