• 10 tips om je startup te financieren TNE15

Help! Hoe kom ik aan geld? 10 tips om je startup te financieren

Wie een eigen zaak start of wil laten groeien, heeft geld nodig. Als je zelf niet vermogend bent, kunt je aankloppen bij investeerders. Denk aan banken, investeerders of de overheid. . De 10 bekendste manier om aan geld te komen zetten wij hier op een rijtje.

1. Particuliere investeerders

Particuliere investeerders steken (een deel van) hun eigen vermogen in een startende onderneming. Dit zijn vaak oud-ondernemers die bereid zijn om naast kapitaal ook kennis en expertise in te brengen. Vaak blijven zij ook na de start van het bedrijf intensief betrokken.

Meer lezen over starten?

Schrijf je nu gratis in voor de Academy!

2. Bank

Vaak kun je ook bij een bank terecht voor een zakelijke financieringsregeling. Wil je hiervoor in aanmerking komen, dan moet je aantonen dat je over een goed idee en ondernemingsplan beschikt. De Rabobank biedt verschillende mogelijkheden waarmee je jouw onderneming kunt financieren, zoals een Rekening courant krediet, Stimuleringskapitaal en Borgstellingskrediet.

3. Starters BMKB

Als je minder dan drie jaar ondernemer bent, kan het toch zijn dat je voor een bank te weinig zekerheid kan bieden. In dat geval kan jouw bank gebruikmaken van een overheidsregeling, de Starters BMKB. Deze regeling zorgt ervoor dat de Nederlandse overheid bij een lening tot maximaal 266.667 euro borg staat voor 67,5 procent. Lees meer hierover in het volledige artikel.

4. Familie en bekenden

Je kunt voor startkapitaal ook aankloppen bij ouders, vrienden en andere bekenden. Om latere discussies te voorkomen, is het belangrijk dat je alle afspraken (bijvoorbeeld aflossingstermijnen, bedragen en rentevergoeding) vastlegt in een officieel document.

5. Microfinanciering

Qredits kan uitkomst bieden als je een beperkte financieringsbehoefte hebt en bij de traditionele financiële instellingen niet terecht kunt. De financieringsvorm van Qredits bestaat uit coaching voor en na het starten van jouw onderneming en een microkrediet tot 50.000 euro. Daarnaast kun je ook een lening tussen de 50.000 en 250.000 euro afsluiten.

6. Venture Capitalists

Venture Capitalists zijn participatiemaatschappijen die het kapitaal van grote beleggers en geldschieters beheren. Deze Capitalists investeren bij voorkeur in gevestigde bedrijven of ondernemingen met een sterk onderbouwd plan. Dat doen ze om zoveel mogelijk zekerheid te hebben. Wil je in aanmerking komen? Kom dan met een goed onderbouwd ondernemingsplan aanzetten!

7. Fondsen

Fondsen hebben veel overeenkomsten met participatiemaatschappijen. Het grote verschil is dat fondsen  een speciale doelstelling hebben. Zo focussen startersfondsen zich op startende ondernemers en houden andere fondsen zich weer bezig met innovatie en duurzaamheid. Afhankelijk van jouw bedrijf en branche, kan de steun van een fonds jou net dat laatste beetje kapitaal opleveren.

8. Crowdfunding

Crowdfunding betekent letterlijk investering (funding) van het publiek (crowd). Deze vorm van financiering wordt steeds populairder. Op online platformen kunnen ondernemers en investeerders contact met elkaar zoeken. Om jouw kans op een investering te vergroten, is het van belang dat je een goede crowdfunding-campagne hebt. Bekijk het crowdfunding-voorbeeld van Erik Recter, winnaar van The Next Entrepreneur 2013.

9. Innovatiefonds MKB+

Ben je bezig met een innovatief project of projectontwikkeling? Dan kan het Innovatiefonds MKB+ jou ondersteunen. Er bestaan verschillende financieringsregelingen van de overheid, zoals de SEED Capital-regeling en Innovatiekrediet. Op het SEED-fonds kun je alleen een beroep doen wanneer je korter dan vijf jaar actief bent op gebied van innovatief ondernemen.

10. Garantstelling aquacultuur

Bedrijven die in de Nederlandse visserij willen investeren, kunnen gebruik maken van garantstelling voor leningen tussen de 50.000 en 600.000 euro. Dit kunnen investeringen zijn voor de bouw, uitbreiding of modernisering van installaties, waarmee bijvoorbeeld nieuwe vissoorten worden ontwikkeld. De garantstelling is voor (startende) ondernemers die willen investeren in aquacultuur en 39 jaar of jonger zijn.

Meer ondernemerstips?

Doe gratis mee aan de Academy!
2017-05-19T07:58:49+00:00