• Verzekeren onderneming

Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

Voor startende ondernemers kan het oplossen van zo’n conflict een dure aangelegenheid worden. De advocaatkosten kunnen namelijk flink oplopen. Een rechtsbijstandverzekering voorkomt dat jij zelf voor alle kosten moet opdraaien en draagt bij aan een oplossing van een geschil.

Wat heb ik aan een rechtsbijstandsverzekering?

Een zakelijke rechtsbijstandsverzekering neemt bij een zakelijk conflict alle rompslomp uit handen. Dit geldt meestal voor conflicten die binnen de Benelux en Duitsland ontstaan. Je krijgt dan juridische bijstand of deskundigheid van een verzekeraar. Deze kosten en eventuele proceskosten worden vergoed door de verzekering. Werk je internationaal? Kies dan voor een rechtsbijstandverzekering die dekking geeft voor heel Europa of de hele wereld.

Kan ik met rechtsbijstand een wanbetaler aanpakken?

Met een rechtsbijstandverzekering kun je klanten aanpakken die na meerdere aanmaningen nog niet hebben betaald. Vooral bij zzp’ers is dit handig, want uit onderzoek van Atradius blijkt dat 33 procent van de facturen van zelfstandigen op de vervaldag nog niet is betaald.

Wat is niet verzekerd?

Niet alle risico’s worden gedekt bij een rechtsbijstandverzekering. Zo worden conflicten tussen belastingen en subsidies, (ex-)firmanten of (ex-)vennoten, industrieel of intellectueel eigendom en over uitstel van betaling of faillissement meestal niet vergoed. Deze risico’s kun je alleen bij een kostbare maatwerkverzekering verzekeren.

Hoe kies ik de juiste verzekering?

Er zijn veel verschillende boekhoudpakketten op de markt die je helpen om je administratie in je computer te zetten. Als je een klein bedrijf hebt, kun je prima uit de voeten met bijvoorbeeld een boekhoudsjabloon van Excel. Heb je een groter bedrijf en wil je je opbrengsten en kosten scheiden, kies dan een betaald pakket. Je bent hier ongeveer een tientje per maand aan kwijt.

Liever een boekhouder?

  • Hanteert de verzekeraar een wachttijd? Dan ben je niet meteen verzekerd na het afsluiten van de verzekering. Als je een zakelijk conflict had voor je de verzekering afsloot, dan krijg je daarvoor geen juridische hulp. Voor de conflicten die tijdens het afsluiten ontstaan krijg je wel hulp.
  • Welke voorwaarden zijn van toepassing? De meeste rechtsbijstandverzekeringen dekken schade in natura. Zo krijg je juridisch advies, ondersteuning en bemiddeling. Je kunt vaak kiezen voor een second opinion of een eigen advocaat, maar deze kosten zijn niet altijd geheel gedekt.
  • Is er sprake van een drempelbedrag? Dan ontvang je geen juridische hulp wanneer het conflict over een lager bedrag dan het drempelbedrag gaat. Verzekeraars als Interpolis hebben geen drempelbedrag en behandelen dus ook de kleine incassoconflicten.

Meer leren over risico’s voor starters?

Schrijf je in voor de academy!
2017-05-19T07:58:44+00:00