• Moet je je boekhouding als starter zelf doen of uitbesteden?

Heb ik een boekhouder nodig?

Je administratie is de basis van je belastingaangifte. Als je administratie niet op orde is, klopt je aangifte ook niet en riskeer je hoge boetes van de Belastingdienst. Daarnaast weerspiegelt je administratie hoe je bedrijf er voor staat. Als je een goed overzicht hebt, kun je sneller en beter ingrijpen bij financiële problemen.

Zelf doen of uitbesteden?

Als je zelf het overzicht maakt, heb je meer inzicht in hoe je boekhouding in elkaar steekt. Toch kan niet zomaar iedereen zijn eigen administratie regelen. Dit hangt onder andere af van de grootte van je bedrijf. Een klein bedrijf met weinig inkoop zal geen ingewikkelde administratie nodig hebben. In dit geval kan je dit zelf doen. Heb je een groter bedrijf met veel inkoop en werk je op veel verschillende locaties? Dan kan de boekhouding ingewikkelder worden. Het loont dan om dit uit te besteden.

Zelf boekhouden

Besluit je zelf je administratie te doen? Vraag dan eerst een btw-nummer aan en zet een zakelijke bankrekening op. Zorg ervoor dat je de volgende zaken apart in mapjes bewaart:

– reiskosten
– bankafschriften
– (kassa)bonnen
– verkoopfacturen/debetfacturen
– inkoopfacturen/creditfacturen
– offertes/contracten/overeenkomsten
– urenregistratie
– belastingaanslagen (verdeeld in omzetbelasting, inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet)
– personeelsadministratie

Eisen

Als je zelf gaat boekhouden, moet je aan een aantal eisen voldoen. Zo is het wettelijk verplicht om een deel van je administratie minimaal zeven jaar te bewaren. Gegevens van onroerende zaken moet je zelfs tien jaar bewaren. Het kan voorkomen dat de Belastingdienst je administratie komt controleren. Zorg dus dat je alles op orde hebt. Meer weten over de eisen aan je boekhouding? Lees dan het volledige artikel.

Kies een pakket

Er zijn veel verschillende boekhoudpakketten op de markt die je helpen om je administratie in je computer te zetten. Als je een klein bedrijf hebt, kun je prima uit de voeten met bijvoorbeeld een boekhoudsjabloon van Excel. Heb je een groter bedrijf en wil je je opbrengsten en kosten scheiden, kies dan een betaald pakket. Je bent hier ongeveer een tientje per maand aan kwijt.

Liever een boekhouder?

Zie je het toch niet zitten om je boekhouding zelf bij te houden? Neem dan een boekhouder in de arm. Via een administratiekantoor kunnen de kosten hoog oplopen, zoek dus liever iemand uit je eigen netwerk. Je kunt ook kiezen voor een accountant, deze zijn iets duurder. Als zzp’er zul je ongeveer 600 euro kwijt zijn aan een boekhouder. Heb je personeel in dienst en wil je ook een jaarrekening opgesteld hebben? Dan moet je rekening houden met een bedrag rond de 2500 euro. Als je alle papieren geordend aanlevert heeft je boekhouder minder werk en heb je kans dat het bedrag iets lager uitvalt.

Meer inzicht in je uitgaven?

Schrijf je in voor de academy!
2017-05-19T07:58:45+00:00