• Hoe maak je als startende ondernemer een projectplanning?

Een projectplanning in 4 stappen

Een realistisch projectplan zorgt voor een tijdig inzicht in waar je met jouw onderneming mee bezig bent. Het voorkomt onverwachte kosten, problemen en vertragingen. Lees hier hoe je in 4 stappen een projectplanning maakt.

In een projectplanning staan alle stappen die je moet nemen om tot het gewenste eindresultaat te komen. Per stap staat beschreven:

– Wat je gaat doen
– Hoe je dat gaat doen
– Met wie
– Hoeveel tijd het kost
– Wanneer je begint
– Wanneer het klaar is
– Hoeveel geld het kost

Stap 1: welke stappen moet ik nemen?

Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe winkel in Amsterdam wilt openen, moet je verschillende stappen nemen. Je moet zoeken naar een geschikt pand, een interieur laten ontwerpen, verbouwen, inrichten en zorgen dat jouw winkel wordt bezocht. Misschien wil je hier een spetterende reclamestunt voor uitvoeren. Al deze kleine projecten dragen bij aan het grote geheel.

Bedenk goed wat er moet gebeuren om aan een volgende stap te beginnen. Je kan een pand niet inrichten voor de verbouwing achter de rug is, maar er kan wel een interieurontwerp worden gemaakt.

Schrijf je in voor de academy!

Stap 2: wat, hoe en met wie?

Vervolgens bepaal je per stap welk resultaat je wilt bereiken en wie je daarbij nodig hebt. Zo weet je op tijd of je op zoek moet naar extra freelancers of partners. Daarnaast maak je ook een inventarisatie van de middelen die nodig zijn.

Dierenpark Apenheul maakt bijvoorbeeld gebruik van een slim camera-sensorsysteem om de gorilla’s in het park te volgen. Voor de eerste stappen zoals de levering en de installatie van de camera’s, is er een lokale mkb’er aangehaakt. Daarnaast moet er snel geschakeld kunnen worden tussen de camera’s, waarvoor een specialist is aangehaakt voor de aanleg van glasvezelinternet. Deze werkt samen met de technisch expert van het park.

Stap 3: wanneer is het af?

De derde stap is het maken van een realistische planning. Hierbij ben je afhankelijk van andere werkzaamheden van leveranciers en partners. Overleg hoeveel tijd er nodig is per stap en maak zo een goede tijdsplanning. Wanneer je alle stappen achter elkaar zet, krijg je een goed beeld van wat wanneer af is. Lees meer over planning in het uitgebreide artikel.

Stap 4: wat kost het?

Bij het maken van de planning heb je al gekeken naar de geschatte kosten, maar na het maken van een projectplanning kun je preciezer berekenen hoeveel geld het project gaat kosten. Je beschikt nu namelijk over een goed beeld van de tijd, mensen en middelen dat ieder deelonderwerp kost.

Schrijf je in voor de academy!

Problemen

Tenslotte is het verstandig om je bewust te zijn van eventuele valkuilen. Het kan gebeuren dat stap 3 niet op tijd af is, maar is het ook mogelijk om later aan stap 4 te beginnen? Heb je voldoende budget als het project pas een jaar later af is? Deze vragen helpen je om op tijd alternatieven te bedenken.

2017-05-19T07:58:44+00:00