• Karl Raats

De pi-factor

Je ondernemingsplan was klaar, de centjes stonden opzij, de moed zat vijf meter boven je schoenen. Niks kon je nog tegenhouden. En toch gaan verbijsterend veel starters van “klaar voor de start” naar “er he-le-maal klaar mee” voor ze goed en wel uit de startblokken zijn geschoten. Waar komt dit vandaan? En vooral, bestaat er een inenting tegen sluipende ontmoediging?

Heb je het ook al gemerkt dat er één idioot is die 100 procent lak heeft aan jouw plannen? Dat stuk ongeluk heet de realiteit. Nee, dit is geen pleidooi om dan maar geen ondernemingsplan, marketing-draaiboek en dies meer te maken. Blijf dat vooral doen. En doe het dan nog eens overnieuw. En dan nog eens. Het is uberslim om deze voorbereidende stappen te nemen. Maar, houd rekening met de pi-factor. De wat? De factor 3,14159…

Irrationeel en niet te vatten

Het getal pi is irrationeel, letterlijk en figuurlijk. Het is niet te vatten in een vaste formule of een breuk. Er zit geen terugkerend patroon in de getallen na de komma en het blijft maar eindeloos doorgaan. Hoe knap je ook bent in wiskunde, je kan pi alleen maar benaderen, nooit exact benoemen. Hetzelfde geldt voor de pi-factor bij het ondernemen.

‘Als dat lijstje maar is afgevinkt…’

Dat zit zo. Als je kijkt naar al je inspanningen: je startinvestering, de gesprekken die je gepland hebt, de modellen die je gaat bouwen, de onderzoeken die je doet, de cijfers die je opzoekt, de communicatie die je uitrolt, de prototypes die je knutselt… al die stappen kan je perfect in een spreadsheet gieten. De aanname die je maakt, is dat alles gaat lukken als je dat lijstje maar hebt afgevinkt. En wat blijkt dan in de praktijk? Dat er aan het einde van je lijstje heel veel gebeurd is, maar je bent er nog steeds niet. De klant snapt het nog steeds niet. De bank wil nog steeds niet mee. En ga zo maar door.

Karl Raats

Van A naar B

De pi-factor vertelt je dit: De optelsom van alle rationele inspanningen die je nodig hebt om je zakelijke plannen van A naar B te helpen = 1. Doe die optelsom maal 3,14159… en je komt uit bij de werkelijk inzet die zal nodig zijn om écht tot bij B te geraken.
Waar en wanneer slaat de ontmoediging bij startende ondernemers toe? Eens ze de 1 voorbij zijn. Want rationeel gezien, zou je op dat moment al succesvol moeten zijn. In werkelijkheid begint de reis dan pas echt. Een irrationele extra 2,14159… lang. Ben je daar op voorbereid?

Langer dan gehoopt

Want je tocht zal bij momenten eindeloos lang lijken, 3,14159265358979323846264338327950288419716939937510582097… langer dan gehoopt. En dat is oké. Ook dát is ondernemen.

 • Waar blijf jij je energie vandaan halen wanneer de dingen veel langer en moeizamer gaan dan rationeel verklaarbaar?
 • Waar kan jij je stress, ontmoediging, teleurstelling en frustratie kwijt?
 • Hoe houd jij je geest, lichaam en emoties fit?
 • Hoe houd jij je gevoel voor humor en (zelf)relativering op peil?
 • Waar haal jij onderweg de drive vandaan om 3,14159… keer zoveel van jezelf te geven dan nodig leek bij de start?

Dit zijn cruciale vragen die net zoveel aandacht en voorbereiding verdienen! Onthoud, je kan pi alleen niet echt vangen, alleen maar benaderen. Er bestaat dus geen one-size-fits-all formule om deze uitdaging bij de spreekwoordelijke lurven en kladden te pakken.

Eén ding is wel zeker. Jij bent de enige die dit kan doen voor jou, maar je kan het niet alleen.

Waar is dat hoofdstuk van je ondernemingsplan? Benieuwd naar jouw ervaringen!

Karl Raats is spreker over, en facilitator van professionele creativiteit. Hij is auteur van Somniyum en werd 2de bij “Spreker v/h jaar” 2014 in Nederland. Meer weten? Volg zijn blogs op The Next Entrepreneur Academy en kom naar zijn Break-out sessie tijdens het TNE Event 2015!

Andere blogs van Karl:

De passieterreur

Website van Karl:

www.karlraats.com

Kun je tijdens jouw route van A naar B wel wat extra hulp gebruiken bij jouw inspanningen?

Schrijf je dan in voor de Academy!

Heb jij tips over hoe jij je frutsratie kwijt raakt? Of over hoe je je geest, lichaam en emoties fit kunt houden? Laat dan hieronder een reactie achter voor de andere TNE deelnemers!

2017-05-19T07:58:43+00:00

4 Reacties

 1. Najjar 11 november 2015 om 12:42- Antwoorden

  Met levensstijl veranderen je kan ook je frustratie en stress kwijt raken

 2. Raoul Wijnberg 18 november 2015 om 16:39- Antwoorden

  Leuk dat je hier reageert Najjar! Ga je 1 december ook naar zijn Break-out sessie ‘Niet Rijk, maar vindingRIJK’?

 3. Noël Wilmes 24 november 2015 om 09:42- Antwoorden

  Wat mij betreft werkt het beste wanneer je bij opkomende frustraties je bedenkt waarom je ook alweer je deze onderneming wilde starten. De ‘drive’, de passie van het “waarom wil ik dit…” is letterlijk de beste drijfveer.
  Raak je die snel kwijt dan zat je waarschijnlijk met de verkeerde intentie en ambitie aan ondernemerschap te denken.
  Hou dus je doel en je passie vast, ook als het even tegen zit. Als je wil er voldoende is, ebt de frustratie ook snel weer weg.

 4. Karl Raats 28 november 2015 om 12:41- Antwoorden

  Dank voor jullie reacties Najjar en Noël,
  Je passie vasthouden – ja, klopt – vraag is alleen hoe. Want zolang het goed gaat, is dat makkelijk. Maar eens het wat minder gaat, is het in de praktijk moeilijk om de negatieve emotie van het moment te counteren met de rationele keuze om jezelf constructief en positief in de hand te houden.
  Ik heb daarom voor mezelf een persoonlijke grondwet geschreven. Een handvest dat me herinnert aan waarom, voor wie, met wie ik doe wat ik wens te doen. Een tekst die me herinnert aan de kern van wie ik ben en waarvoor ik sta. Ik kan je vertellen, die grondwet is al meer dan eens écht van pas gekomen.
  Hoe gaan jullie in de praktijk om met “je passie vasthouden”?

Laat een reactie achter