7 financieringssoorten voor ondernemers

Niet iedereen heeft genoeg geld om een onderneming te starten. Een lening afsluiten kan een oplossing zijn. De 7 belangrijkste financieringssoorten voor ondernemers staan hier onder elkaar.

1. Borgstelling MKB Kredieten (BMKB)

Startende ondernemers kunnen gebruik maken van de Borgstelling MKB Kredieten. Dit is een regeling van de overheid, die het mogelijk maakt om geld te lenen bij de bank wanneer jouw onderpand volgens de bank onvoldoende is. Dankzij deze regeling kom je sneller in aanmerking voor een lening bij de bank. Om hiervoor in aanmerking te komen mag je niet meer dan 250 werknemers in dienst hebben en mag de jaaromzet niet boven de vijftig miljoen euro uitkomen.

Meer leren over financieringsmogelijkheden?

Schrijf je in voor de Academy!

2. Rekening-courantkrediet

Bij een rekening-courantkrediet kun je door een kredietlimiet geld opnemen tot een afgesproken bedrag. Je kunt op deze manier schommelingen in je inkomsten opvangen. Als jouw onderneming bijvoorbeeld seizoensgebonden is (denk aan strandtenten of ijswinkels), kan een rekening-courantkrediet van pas komen. Dankzij dit krediet kun je flexibeler omgaan met liquiditeitsstromen en hoef je alleen maar rente te betalen over het bedrag dat je debet staat.

3. Risicokapitaal

Bij risicokapitaal investeren anderen geld in uw onderneming. Dit kan van toepassing zijn bij een technologische of innovatieve start-up, omdat er in dat geval vaak een groot bedrag moet worden geïnvesteerd voor de ontwikkeling van een product. Je zult met zo’n start-up in het begin weinig tot geen omzet draaien en daarom is het lastig om geld van de bank te krijgen. Banken nemen over het algemeen minder snel risico’s dan investeerders. Aandeelhouders kunnen veel winst maken als jouw startup succesvol is, maar zij kunnen hun investering ook kwijtraken.

4. Stimuleringskapitaal

Het Stimuleringskapitaal van de Rabobank is een financieringsvorm die bedoeld is voor startups, groeiende en innovatieve bedrijven. Dit verschilt op twee punten van een gewone lening. Het Stimuleringskapitaal is namelijk een achtergestelde lening die aflossingsvrij kan worden gemaakt in de eerste vijf jaar. Dit geeft je in de startperiode meer ruimte op financieel gebied. Mocht jouw bedrijf geen succes worden, dan worden eerst alle andere schuldeisers afbetaald en kan het bij een faillissement zelfs zo zijn dat de schuld wordt kwijtgescholden.

5. Leasing

Leasing is ook een vorm van geldverstrekking. Er zijn twee vormen: financial of operational leasing. Bij financial lease krijg je een lening op basis van een onderpand. Jij wordt dan zowel juridisch en economisch eigenaar.

Bij operational lease koopt de kredietverstrekker bedrijfsmiddelen of duurzame consumptiegoederen namens jou. Jij leent deze goederen voor een afgesproken periode tegen een vaste vergoeding. In dit geval is de leasemaatschappij de eigenaar van de goederen.

6. Qredits

Qredits helpt startende ondernemers de financiering voor hun bedrijf rond te krijgen. Starters kunnen bij hun bank een krediet van maximaal 250.000 euro krijgen, waar het Rijk vervolgens garant voor staat. Ook krijgen ondernemers coaching en hulp bij hun bankzaken.

Meer leren over financiering?

Schrijf je in voor de academy!

7. Money Meets Ideas

Het kan zijn dat de zaken zo goed gaan dat je misschien wel iets te snel groeit. Je hebt extra geld nodig om door te groeien. Helaas kun je hiervoor niet altijd terecht bij de bank, maar de Money Meets Ideas regeling kan uitkomst bieden.

Deze regeling brengt ondernemers in contact met succesvolle ondernemers die willen investeren. Money Meets Ideas heeft een groot netwerk om dit te realiseren. Wanneer je een investeringspartner vindt waarmee het klikt, dan krijg je de kans om jouw plannen uit te voeren.

2017-05-19T07:58:44+00:00