• De voordelen van thuiswerken voor ondernemers

6 tips om effectief thuis te werken

Het klinkt heel eenvoudig om vanuit huis te gaan werken, maar hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé? Lees hier 6 tips om zo veel mogelijk voordelen uit het thuiswerken te halen.

1. Ongestoord werken

Het is belangrijk dat je een afgescheiden werkplek maakt. Ga bijvoorbeeld niet in de huiskamer zitten, maar neem je laptop mee naar een aparte kamer in huis. Je werkt namelijk veel effectiever als je werk en privé gescheiden houdt. Daarnaast komt het alles behalve professioneel over wanneer een potentiële klant door de telefoon je huilende baby kan horen. Maak jouw partner of gezin ervan bewust wanneer je thuis aan het werk bent. Nog meer voordeel van een afgescheiden plek: je wordt minder snel afgeleid en je kunt net als na een lange kantoordag lekker de deur achter je dicht trekken.

Wil je een uitgebreidere versie lezen van deze 6 tips? Lees dan dit artikel op Ik ga starten.

2. Besparingen

Een voordeel van thuiswerken is dat je kosten voor de huur van een kantoorruimte bespaart. Ook is het kopen van een dure designerinrichting voor je kantoor niet nodig wanneer je geen klanten aan huis ontvangt. Door te kijken naar tweedehands bedrijfsmeubilair kun je een hoop geld besparen. Toch is het niet aan te raden om te besparen op een bureaustoel. Wanneer je uren in een verkeerde houding zit, kun je last krijgen van lichamelijke klachten.

3. Duurzaam ondernemen

Als thuiswerker ben je onbewust al duurzaam aan het ondernemen. Je hebt geen apart kantoor, waardoor er geen woon-werkverkeer plaatsvindt. Toch zijn er meer zaken waar je op kunt letten. Kies bijvoorbeeld voor een groene energieleverancier en bespaar op papier door je facturen via de mail te versturen.

4. Aftrekposten

Over het algemeen kunnen de kosten voor een kantoor aan huis niet worden afgetrokken bij de fiscus. Toch zijn hiervoor uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer jouw kantoor verhuurbaar is, het pand volledige eigen voorzieningen heeft en er een aparte ingang naar het kantoor is. Daarnaast moet op jouw thuiskantoor het grootste deel van het inkomen worden verdiend. Als jouw kantoor niet met een aparte ingang is te bereiken, dan zijn de kosten dus niet aftrekbaar. Dit geldt ook voor de inrichting.

5. Productiviteit

Als je thuiswerkt hoef je je niet aan vaste kantoortijden te houden. Begin je graag vroeg in de ochtend om je werk zo snel mogelijk af te hebben, of ga je liever eerst naar de sportschool en werk je ‘s avonds wat langer door? Het is allemaal mogelijk, maar vereist wel zelfdiscipline. Het is belangrijk dat je werk niet onnodig lang uitstelt. Wanneer je het lastig vindt om zelf een balans te vinden kun je in het begin ook een kantoorritme aanhouden.

6. Flexibele werktijden

Als je thuiswerkt, ben je de reistijd naar het werk al kwijt. Dit betekent dat je gemiddeld een uur per dag extra over hebt. Deze tijd kun je gebruiken om wat langer uit te slapen, de kinderen naar school te brengen of een inspirerende wandeling te maken met een andere ondernemer.
Ten slotte mag je jezelf best pauzes gunnen. In die tijd kun je even je hoofd leegmaken en kun je daarna weer productief aan de slag. Pas wel op dat je pauzes niet te lang duren, anders moet je uiteindelijk langer doorwerken.

Wil je meer leren over hoe je je startup succesvol kunt runnen vanuit huis?

Schrijf je in voor de Academy!
2017-05-19T07:58:50+00:00