• 5 valkuilen bij het schrijven van een ondernemingsplan TNE15

5 valkuilen bij het schrijven van een ondernemingsplan

Als startende ondernemer heb je soms maar één kans om een potentiële investeerder te overtuigen. Verpest het niet met een matig ondernemingsplan! Deze 5 valkuilen moet je vermijden.

1: Een stortvloed aan tekst schrijven

Als je een bedrijfsplan aan het schrijven bent, is het verleidelijk om alles uitgebreid uiteen te zetten. Verlies jezelf niet in lange teksten. De tijd van investeerders is kostbaar, ze zitten niet op te wachten op stapels papier.

Tip: Voor een bedrijf met ongeveer tien medewerkers en een omzet van onder de miljoen euro is de ideale lengte tussen de 25 en 35 pagina’s. Dit is inclusief grafieken en illustraties.

2: Onvolledig zijn

Je bent enthousiast en wilt je eigenlijk helemaal niet druk hoeven maken over iets als een ondernemingsplan.Toch is het belangrijk om hier wel genoeg aandacht aan te besteden. Als je een onvolledig bedrijfsplan presenteert aan een bank of andere investeerders, word je namelijk niet serieus genomen. Ze gaan er dan vanuit dat je onvoldoende onderzoek hebt gedaan en zullen geen geld in je bedrijf willen steken.

Schrijf je in voor de academy!

Tip: Meld je aan voor de TNE Academy voor hulp bij je ondernemingsplan door deskundigen en andere ondernemers.

3: Je hebt te weinig financiële kennis

Niet elke starter heeft genoeg kennis over financiën om een goed onderbouwd financieel plan op te zetten. Met onrealistische cijfers en prognoses maak je een slechte indruk bij je investeerders en zul je zelf ook niet weten wat je kunt verwachten van de praktijk. Zorg dus dat je weet waar je mee bezig bent of vraag hulp. Houd ook rekening met onverwachte kosten in je prognoses, zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Tip: Hulp nodig bij je financiën? Lees dan dit e-book.

4: Leugentjes om bestwil vertellen

Uiteraard ben je zelf overtuigd van de potentie van je zaak, maar dan nog moet je kritisch naar eventuele knelpunten kijken. Als je de zaken mooier maakt dan dat ze zijn, snijd je jezelf uiteindelijk in de vingers. Mocht je bijvoorbeeld moeilijkheden verwachten bij een bepaalde doelgroep, schrijf dit dan gewoon op.

Tip: Door op mogelijke problemen te anticiperen zorg je ervoor dat je niet verrast bent als er iets mis gaat. Je kunt dan direct over gaan tot actie.

5: Alleen focussen op het nu

Maak niet de fout om alleen te focussen op je huidige situatie. Investeerders willen ook graag je doelen zien voor de lange termijn. Wanneer hoop je bijvoorbeeld je honderdste opdracht binnen te slepen?

Tip: Som niet alleen je doelen op, maar geef ook aan hoe je ze gaat bereiken.

Schrijf je in voor de academy!
2017-05-19T07:58:47+00:00