• Spencer Waldron tips presenteren

5 tips voor een inspirerende presentatie

In 2011 startte ik een bedrijf dat managementsoftware voor kleine bedrijven in opkomende markten ontwikkelde. We maakten een goede start met binnen een paar maanden 20.000 gebruikers. Echter, we maakten de fout om niet direct op zoek gaan naar winst.

Wij dachten dat bij veel gebruikers, de investeerders vanzelf kwamen. Helaas! Dit heeft mij geleerd dat je je vanaf moment één moet richten op inkomsten en de manier waarop je deze binnenkrijgt. Een overtuigende en inspirerende presentatie die de aandacht van investeerders of nieuwe klanten trekt helpt daarbij.

Veel ondernemers krijgen al klamme handen bij het idee dat ze moeten presenteren. Want hoe zet je een goed verhaal neer dat ook nog eens blijft hangen? Hieronder geef ik 5 tips die je kunt gebruiken bij het voorbereiden van een belangrijke presentatie.

1. Verdiep je in je publiek

Wie zijn er aanwezig bij je presentatie? Wat is hun doel? Waarom zijn zij aanwezig? Waar hechten zij het meeste waarde aan? Beantwoord eerst deze vragen en pas de inhoud van je presentatie aan op je publiek. Spreek mensen aan op een manier die hen het gevoel geeft persoonlijk aangesproken te worden. Hierdoor stijgt je geloofwaardigheid en je laat zien dat je goed voorbereid bent.

2. Vertel een goed verhaal

Je wil vanaf moment één de aandacht van je luisteraars hebben. Begin daarom met een kort, liefst persoonlijk verhaal om je doel duidelijk maken. Zorg ervoor dat iedereen zich hierin kan herkennen en zich direct betrokken voelt. Dit kan helpen om de sfeer wat te verzachten, zeker wanneer je te maken hebt met een groep die het niet eens is met jouw idee.

3. Ga op de juiste manier om met kritiek

Wees niet bang voor de obstakels die je publiek zou kunnen zien in je plan. Negeer deze obstakels niet, maar erken ze. Neem ze mee in je presentatie en laat zien dat je al na hebt gedacht over een oplossing. Luister aandachtig naar vragen van het publiek. Neem de tijd om ze te beantwoorden en ga niet overdreven in op ideeën die jouw plannen misschien omgooien. Blijf kalm en hou jezelf onder controle.

4. Besteed veel aandacht aan het design van je presentatie

Een presentatie kan een heel belangrijk moment zijn voor jou en je bedrijf. Het is het daarom waard om tijd te besteden aan de looks van je presentatie. Helaas heb ik een aantal gevallen meegemaakt waarbij het publiek verdwaald raakte in ingewikkelde slides en dus de aandacht verloor. Ben je zelf niet goed in design? Overweeg dan om een designer in te huren.

5. Wees oprecht

Vertel persoonlijke verhalen, maak oogcontact en lach oprecht. Je publiek heeft het direct door wanneer je niet jezelf bent, dus wees eerlijk en authentiek. Hoe ‘echter’ je bent tijdens je presentatie, hoe boeiender je bent voor je publiek.

Meer leren over marketing?

Schrijf je in voor de academy!

Over de auteur

Spencer Waldron is country manager bij Prezi, een van de meest gebruikte dynamische online presentatietools. Voordat hij bij Prezi begon was hij mede-oprichter van een startup die software bouwde voor kleine ondernemers in opkomende markten. In die periode presenteerde hij regelmatig voor investeerders en partners, waardoor hij weet hoe hij een ijzersterke presentatie moet neerzetten. Spencer in een notendop: gepassioneerd spreker, ondernemer, marketing expert en innovator.

Bekijk ook de video van de Prezi workshop, die we eerder organiseerden. Door je in te schrijven voor de Academy, word je automatisch uitgenodigd voor eventuele vervolg workshops.

2017-05-19T07:58:45+00:00