• Tips om goed te netwerken

5 tips om effectief te netwerken

Netwerken is een handige manier om potentiële klanten te vinden. Tijdens het netwerken maak je ondernemers en andere interessante contacten duidelijk wie jij bent en welke producten of diensten jij kunt bieden. Met deze tips pak jij dit zo goed mogelijk aan.

1. Bouw een actief netwerk op

Zowel in je zakelijke als in je privéleven kun je actief jouw netwerk uitbreiden en onderhouden. Je kunt een bezoek brengen aan netwerkbijeenkomsten, businessclubs en seminars, maar ook een verjaardag is een geschikte plek om sociaal bezig te zijn. Het is belangrijk dat je je voorstelt en gegevens uitwisselt met je gesprekspartner.

2. Denk ook aan je passieve netwerk

De tegenhanger van actief netwerken is het passieve netwerken. Dit is vaak het geval bij mensen die je kent en misschien volgt via social media, maar er vindt geen interactie plaats. Ondanks dat je deze contacten niet spreekt is het slim om de contactgegevens te bewaren.

3. Bedenk een elevator pitch

Een elevator pitch is een gesprek, waarin je vertelt wat jij een ander te bieden hebt. Deze pitch mag maximaal één minuut duren en heeft als doel om er achter te komen of je iets voor iemand kunt betekenen. Het is daarom belangrijk dat je binnen één minuut de juiste informatie vertelt.
Het begint allemaal bij een goede eerste indruk. Hiervoor kun je thuis voor de spiegel oefenen. Dit zal er ook voor zorgen dat je de pitch kunt dromen en op ieder moment kunt vertellen. Inhoudelijk is het belangrijk dat je met een duidelijke boodschap komt. Begin je pitch daarom liever niet met een ‘Ik ben een…’’ maar met ‘‘Ik doe x om y te bereiken’’. Dit draagt bij aan de openheid van een gesprek.

4. Steek tijd in netwerken

Netwerken is min of meer een kwestie van geven en nemen. Wanneer je energie in een relatie steekt, krijg je deze op gegeven moment terug. Tip een ondernemer op een interessante website of kijk in je netwerk of je iemand kent die hem of haar verder kan helpen. Als jij moeite doet om iemand te helpen, zal diegene sneller bij je terugkomen.
Het is belangrijker om een visitekaartje te ontvangen, dan om er een weg te geven. Met de gegevens van een nieuwe relatie op zak ben je niet meer afhankelijk van de ander en kun je zelf contact leggen. Het namelijk erg belangrijk om je huidige netwerk warm te houden. Probeer (vooral bij nieuwe relaties) na een tijdje zelf contact op te nemen. Bel voor een afspraak of stuur een mailtje.

5. Besteed aandacht aan jouw online netwerk

Online netwerken biedt jou de mogelijkheid om in relatief weinig tijd veel mensen te bereiken. Op deze manier kun je jouw eigen netwerk gemakkelijk uitbreiden. Het belangrijkste online netwerk platform is natuurlijk LinkedIn. Hierop kun je jouw bestaande contacten onderhouden door berichten te versturen en statusupdates te plaatsen. Door lid te worden van groepen en deel te nemen aan discussies kun je nieuwe contacten op doen.
Naast LinkedIn zijn ook Yammer, YoungStartup en Working Network zijn platforms waarop ondernemers zich thuis voelen.

Een uitgebreider artikel over deze tips lees je op de website van Ik ga starten.

2017-05-19T07:58:44+00:00