• 10 redenen om nooit een baan te nemen

10 redenen om nooit een baan te nemen

Het is logisch om na het afronden van je studie, of op een bepaalde leeftijd, op zoek te gaan naar een baan. Zwem eens tegen de stroom in! Tien redenen van de Amerikaanse ondernemerscoach Steve Pavlina waarom je vooral géén baan zou moeten zoeken.

1. Alleen het resultaat telt

Als je in loondienst werkt, krijg je betaald voor de uren die je werkt. Dit klinkt logisch, maar zou het niet beter zijn als je betaald zou worden voor het werk dat je aflevert? Zou het niet ideaal zijn om betaald te worden terwijl je slaapt, eet of bezig bent met je kinderen? Als ondernemer maakt het niet uit hoe lang je bezig bent met een opdracht, zolang je het maar af krijgt. Het is niet relevant of je nou drie of zes uur over iets doet, het is het eindresultaat wat telt. Je tijd verkopen is een veelgebruikte manier van werken, maar niet efficiënt. Om wel efficiënt te werken moet je de waarde van je werk los zien van het aantal uren dat je erin stopt.

Krijg gratis en vrijblijvend hulp en info over starten!

Schrijf je in voor de Academy

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoeveel mensen zetten daadwerkelijk de stap om zelfstandig te worden en een ‘passief’ inkomen te verdienen? Er zijn verschillende manieren om op deze manier 24/7 brood op de plank te brengen. Je kunt bijvoorbeeld een bedrijf beginnen, een website beheren, creatieve content maken en verkopen of ergens in investeren. Wanneer je eenmaal een werkend systeem hebt opgezet, kun je je focussen op manieren om je inkomen te vergroten, in plaats van het simpelweg te behouden.

2. Om ervaring op te doen, heb je ervaring nodig

In veel vacatures wordt gevraagd om ervaring, dus: als je ervaring op wilt doen, moet je al ervaring hebben -zie je het probleem? Als je de baan toch krijgt, zul je je blijven focussen op het ontwikkelen van een zeer beperkt aantal vaardigheden.

De vraag is dan: wat kun je nog leren in die functie die je al beheerst? Weet je nu alles wat er te weten valt? Wat moet je eigenlijk doen als de vaardigheden die je op hebt gedaan niet meer relevant zijn? Je opgedane ‘ervaring’ is dan nutteloos geworden. Vraag jezelf eens of je liever een functie uitoefent waarin je tijd ruilt voor geld, of complete vrijheid hebt over wat je doet met je tijd, terwijl je ervoor wordt betaald. Volgens Pavlina een uitgemaakte zaak.

3. Slavendrijvers

Wanneer je een baan krijgt, verlies je veel vrijheid. Niet alleen verlies je de vrijheid om je eigen tijd in te delen, maar ook de vrijheid om je eigen geld te verdienen. Wanneer je een baan hebt, ben je namelijk meer geld aan het verdienen voor je baas, dan voor jezelf.

4. Belasting en overheadkosten

Een groot deel van wat je verdient gaat direct op aan belastingen. Meer dan je denkt, want niet alleen jij, maar ook je werkgever moet belasting betalen over je salaris.Verder gaat een deel van je inkomen ook naar zogenaamde managementkosten. Hieronder vallen bijvoorbeeld “jouw” bureau, laptop en de nieuwe auto van de baas. Wat gul van je!

5. Instabiel inkomen

Op het eerste gezicht lijkt loondienst een heel veilig systeem, elke maand wordt hetzelfde bedrag op je rekening gestort. Het probleem is alleen dat er niet veel voor nodig is om je uit dit systeem te gooien. Wanneer je ontslagen wordt heb je ineens geen inkomen meer en ben je afhankelijk van een schamele WW-uitkering.

Zou het niet fijner zijn om meerdere bronnen van inkomsten te hebben? Wanneer je bijvoorbeeld meerdere websites beheert, is het minder problematisch als je een daarvan verliest.

6. Ja, baas

Het woord ‘baas’ zegt het zelf al. Als je in loondienst bent, is er iemand die jou vertelt wat je moet doen. Hoe lang wil je nog naar de pijpen van een ander dansen?

7. Smeken om geld

Wil je graag opslag? Wat extra geld om net dat ene huis te kopen? Als je je eigen baas bent, hoef je hier niet om te vragen. Wanneer je van die ene opdrachtgever niet het bedrag krijgt wat je wilt, ga je gewoon naar de volgende.

8. Eenzijdige sociale uitlaatklep

Veel mensen gebruiken hun werk als bron voor sociale contacten. Vaak zijn je collega’s de mensen waar je het meest mee op trekt. Zou het niet veel leuker zijn om zelf je contacten te kunnen kiezen? Als ondernemer kan het.

9. Vrijheid? Weg.

Als je in loondienst bent, heb je je te houden aan de regels die in dat bepaalde bedrijf gelden. Je moet je houden aan kledingvoorschriften, werktijden en zelfs ongeschreven sociale regels. Wanneer je je hier niet aan houdt, kun je rekenen op straf. Volgens Pavlina zouden ‘‘wees slim, aardig en doe waar je van houdt en heb plezier’’ de enige regels moeten zijn.

10. Lafheid

Mensen met een baan klagen vaak. Ze hebben over alles iets te zeuren, maar komen nooit met een oplossing. Het is altijd de fout van een ander. Wanneer je altijd maar moet doen wat je gevraagd wordt en tegenspraak niet geduld wordt, wordt je een lafaard. Niemand houdt van lafaards.

Conclusie

Het lezen van dit artikel heeft waarschijnlijk een emotionele reactie in je opgewekt, misschien ben je wel in de ontkenningsfase. Een emotionele reactie betekent dat het je raakt, dat je weet dat er een kern van waarheid in zit, of je het nu erkent of niet. Werkloos zijn en voor niemand werken kan een heel bevrijdende ervaring zijn. Het enige wat je moet doen, is onderzoeken en hard werken.

Waar je passie ook ligt, als je een manier vindt om waarde toe te voegen aan het leven van anderen, kun je ondernemer worden. Vanaf dat moment ben jij de baas. Hoe meer ervaring je opdoet, des te meer je anderen kunt leren. Daarmee kunt je nog meer waarde toevoegen en dus nog meer geld verdienen. Alles wat je nodig hebt is lef en de wil om nooit meer een loonslaaf te zijn. Over twintig jaar realiseer je je dat het de beste stap is die je ooit gemaakt hebt.

Overtuigd? Schrijf je kosteloos in voor de Academy en je leest alles over het starten van een eigen bedrijf!

Schrijf je in voor de Academy
2017-05-19T07:58:47+00:00